IMG_8914.jpg
IMG_8914.jpg

Grundrecept på frallor/semlor.

Under många års tid har jag bakat efter detta grundrecept, som jag kom över på hemkunskapen i gymnasiet, när jag bakar frallor (finlandssvenska: semlor) och det fungerar än idag. För att det följer en mall men ändå är så fritt att variera. Så att man kan känna att ”Wow, jag kom på det här alldeles själv!” trots att grunden finns där att förlita sig på. För det är väl ändå den här ”wow-känslan” man vill åt lite grann även i en sådan här hobby, har jag månne rätt?  Jag kanske har min favoritblandning men ibland kommer jag på andra tankar, är på ett annat humör och kanske tar en helt ny smaksättning och det är just jag tycker om med detta recept. Dubblera/halvera receptet så mycket du själv vill och orkar baka. För några dagar sedan hade jag en halv jästbit över och då föll valet på dessa frallor. Onödigt arbete för 10 frallor kan någon tycka, men jag höll ändå på i köket så jag hade ingen panik… och så blev inte jästen dålig! 🙂 Här använde jag mig av jäst, mjölk, vetemjöl + grovt rågmjöl, rapsolja, socker, hela linfrön, russin och doppade dem i lite vetemjöl innan jäsning på plåt.

Oftast brukar jag ha i av allt förutom smaksättningen, kanske för att jag inte är överförtjust i dessa smaker eller för att jag förknippar dem med smak av jul och enligt min mening är det bara jullimpan som ska smaka så…

Vill man vara riktigt noga med att få alla frallor lika stora väger du upp först hela den färdigjästa degklumpen och dividerar den vikten med 20 (om du gjort enligt mängderna nedan) så får du vikten på vad en fralla ska väga, oftast brukar det bli kring 70 g.

 

Degen räcker till ca 20 frallor/semlor. Ugnstemperatur: 225°

 

50 g jäst
5 dl vätska (vatten, mjölk, fil)
ca 13 dl mjöl (varav minst hälften vetemjöl men blanda gärna med t.ex. graham, råg, korn, lantbrödsmjöl)

 

Tillägg:

50 g fett (t.ex. olja, svalnat smält smör)
1 msk sött (t.ex. socker, sirap, honung)
1 dl extra fiber (t.ex. kli, morötter, pofiber, linfrö, rågkross)
1-2 msk smaksättning (t.ex. anis, kummin, fänkål, pomerans)
1 dl annat gott (t.ex. solrosfrön, russin, lingonsylt, ost)
ev. pensling (t.ex. vatten, mjölk, vatten+honung/sirap)
ev. garnering (t.ex. rågflingor, vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön, ost, vetemjöl)

Smula ner jästen i en bunke. Värm vätskan till fingervarmt, 37° och häll över jästen. Rör tills den har lösts upp. Tillsätt fett, sött, extra fiber, smaksättning och annat gott. Rör om och blanda sedan mjölet tills degen släpper från bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa ca 20 minuter under bakduk på dragfri, gärna ljummen plats.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in mer mjöl i den om den känns väldigt klibbig.

 

 

 

 

 

 

 

Dela klumpen i 20 lika stora delar och rulla ut dem till frallor. Lägg över dem på en bakplåtspappersklädd plåt, platta eventuellt till dem lite och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter på dragfri och ljummen plats, ovanpå en varm ugn är perfekt. Pensla och garnera innan de gräddas i mitten av ugn 7-10 minuter till fin färg.

 

 

Frallorna/semlorna går alldeles utmärkt att frysa in, gör det direkt efter att de svalnat helt så är de som nybakta när du tinar upp dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.