IMG_7554.jpg
IMG_7554.jpg

Lättbakat bröd.

Jag brukar säga på skämt att detta bröd är ett med idiotgaranti, ingen kan misslyckas här! Det är verkligen så enkelt att göra, det behövs ingen tid för jäsning och man behöver inte heller baka ut det. Det enda som kan kännas lite tidskrävande är tiden i ugnen, men då kan man passa på att göra något annat, ta en tupplur eller liknande! 😉 Och när man ändå är i gång så kan man göra tre på samma gång, för så många får plats i ugnen samtidigt. Dock brukar jag blanda ingredienserna till varje bröd i skilda skålar, men det avgör man själv hur man vill göra. Och man kan välja att göra alla tre bröd med samma smaksättning eller göra tre helt olika… oavsett vilket, lovar jag att det kommer att smaka gudomligt för det gör väl alltid hembakt bröd?!? Perfekt tidsfördriv en regnig dag som denna!

 

Detta recept räcker till ett bröd. Ugnstemperatur: 175°

 

Blanda 8  3/4 dl mjöl. Gärna dinkel, grovt rågmjöl eller lite grahamsmjöl. Det går också bra att byta ut någon deciliter mot havregryn. Jag använde 6 1/2 dl grovt rågmjöl och 2 1/4 dl fiberberikade havregryn idag.

Blanda ner 1  1/4 tsk salt och 2 1/2 tsk bikarbonat (i Finland; matsoda).

Välj vad du vill smaksätta med, 1  1/4 – 1  3/4 dl; rårivna äpplen, morötter, sirap, oliver, riven ost, lingonsylt, plommonmarmelad eller torkad frukt. Det mesta fungerar! Idag blev det ett morotsbröd, ett ostbröd och ett russinbröd. 🙂

Blanda ner 5 dl fil/filmjölk och blanda väl.

 

Smörj en avlång kakform med lite rapsolja och lägg ner degen där. Den ska vara lite lagom klistrig i konsistensen.

Strö över linfrö och solroskärnor, dinkelpuffar eller annat gott du har hemma och platta till lite lätt. Idag använde jag krossat linfrö och pumpakärnor.

Grädda brödet i mitten av ugnen ca 1 timme. Bakar du dubbelsats i en större form så blir gräddningstiden något längre, ca 70 minuter.  Låt svalna en stund i formen innan du lossar den försiktigt och låter brödet kallna helt på galler under bakduk. Skulle brödet sitta fast tar du en kniv och skär försiktigt utmed kanten utan att repa formen. Bara att smaska i sig med gott samvete för nu har du inga konstiga tillsatser eller konserveringsmedel i ditt bröd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig brödstund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Elin

    Det här såg smarrigt ut. Måste lägga till det på min baklista. 🙂 Gjorde ett himla gott knäckebröd förra veckan till vår kräftskiva. 🙂

    Svara

    1. livsnjutarna

      Elin; det tycker jag du ska göra. 🙂 Knäckebröd är också något jag skulle vilja prova på att baka, har bara inte hunnit än men det kommer…

      Svara

    1. livsnjutarna

      Slagrutan; jag brukar frysa in brödet direkt efter bakning och jag tycker att det smakar minst lika bra.

      Svara

  2. Pingback: Livsnjutarnas gourmetkök » Kycklingsoppa med ädelost.

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.