scones bakpulverbröd morot mandel påsk frukost
scones bakpulverbröd morot mandel påsk frukost

Morots- och mandelscones med mangospread.

Fredag 11 mars 2016

 

Vi räknar till inte mer än två veckor kvar till vårens första stora matfesthelg. Påsken är tidig i år och bjuder förhoppningsvis på lediga dagar med långa och sköna frukoststunder ute i stugorna. Vi vill passa på att skicka med er ett recept på snabbakat frukostbröd och vill ni baka det redan nu till helgen tänker vi inte hindra er. Aldrig känner man väl sig så rik som när hemmet doftar gott av nybakat bröd.

 

scones morot mandel påsk mangospread färskost mango

Rivna morötter får sätta extra vacker färg på dessa scones samtidigt som de också gör bakpulverbröden mer saftiga. Grovhackad mandel ger en fin smak och sconesen blir härligt knapriga.

Vi serverar dem med en fräsch mangospread, det vill säga färskost smaksatt med mango där det söta i den går fint ihop med sältan i sconesen.

Blir det över av denna mangospread kan du smaksätta den ytterligare med lite curry och salt och servera den som en dressing till stekt kyckling eller panerad fisk.

 

 

Morots- och mandelscones

9 stycken.

Ugnstemperatur: 250°C

 

 

 

4 dl vetemjöl
2 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl grovhackad mandel med skal
1 tsk salt
5 tsk bakpulver
1 ½ dl finriven morot
100 g kylskåpskallt smör
1 dl vispgrädde
1 ¼ dl mjölk, 3%

 

 

 

Blanda alla torra ingredienser med de rivna morötterna. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en grynig massa. Tillsätt mjölk och grädde och knåda snabbt ihop med handen till en kladdig deg.

Forma till stora bollar och platta till, ca. 1 ½ cm tjocka, och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Nagga med en gaffel. Grädda i ugnens mitt ca. 15 minuter tills de är vackert gyllenbruna. Låt svalna under bakduk och servera dem med mangospread.

 

 

Mangospread

4 portioner.

 

100 g mangopurè, av tärnad färsk/djupfryst (upptinad) mango som mixats lite lagom slät
200 g naturell färskost, t.ex Philadelphia
några droppar citronsaft

 

 

Vispa ihop mangopurén med den naturella färskosten med en elvisp och smaka av med citronsaft.

 

scones  morot mandel påsk frukost bakpulverbröd

 

scones bakpulverbröd morot mandel påsk frukost

Frugan ståtar med sin lediga dag idag liksom vilken annan fredag som helst. Däremot vill vi inte påstå att hon går helt sysslolös. Hon har ett sött projekt på G men desto mer vågar vi inte säga just nu ifall en viss person skulle råka läsa detta. Lite tissel och tassel från vår sida så att ni kan få undra lite är väl inte helt fel. Den som väntar på något gott… en liten cliffhanger!

Med önskan om en supermysig fredag till er alla finingar! Tänk att vi nu i veckan passerat 500-gilla markeringar på Facebook, helt sanslösa siffror för oss! Helt klart värt att fira på något speciellt sätt, vi ska bara komma på hur. Tack för att ni finns där för oss, puss och kram!

 

 

 

Smaklig bakstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.