vitlöksbullar matbröd ägg jäst mjölk vitlök vetemjöl special
vitlöksbullar matbröd ägg jäst mjölk vitlök vetemjöl special

Vitlöksbullar – panini all ’aglio.

Söndag 25 oktober 2015

 

När tekniken inte vill som vi själva vill då kan man bli riktigt förbenad. Speciellt när vi inte gjort något särskilt för att det ska bli trubbel. Vi vet att det är något tekniskt problem med vår blogg och har varit så de senaste dagarna från och till. Vi har kontaktat det företag som tillhandahåller vår domän och hoppas att deras tekniker kan lösa problemet med att varken ni eller vi tar oss in här i gourmetköket. Håll ut, allt ska nog ordna sig till slut… och glöm oss inte! Så när det väl fungerar (peppar, peppar) får vi allt skynda oss med att plita ner något här.

Vi bara måste få dela med oss av dessa underbara vitlöksbullar som är ett perfekt tilltugg till soppa eller skaldjur. Lägg dessa på minnet fram till nästa kräftskiva.

Ja, med nästa skräckhelg som stundar så vågar vi nog påstå att inga vampyrer göra sig besvär hos oss som mumsar på dessa bullar. För då kommer de minsann få se på andra bullar!

 

vitlöksbullar vitlök ägg mjölk vetemjöl special

Vitlöksfrallorna har en härlig vitlöksdoft och -smak (ja, med 12 vitlöksklyftor skulle det annars vara fy skam!) ihop med en perfekt tillbakalutad rosmarintouch som inte tar över men som man kan ana. De är helt fantastiskt mjuka och lena med en fin textur tack vare att de är bakade med vetemjöl special. De här vitlöksbullarna är minst sagt beroendeframkallande.

Receptet har vi tagit ur boken ”Solens öar – Matresor till Italiens vackraste öar” av Bo Hagström.

 

 

 

12 stycken.

Ugnstemperatur: 220°C eller
varmluft 200°C för att kunna grädda båda plåtarna samtidigt.

 

 

 

 

12 medelstora vitlöksklyftor
3 1/2 dl mjölk, 3%
25 g jäst
450 g vetemjöl special + lite till utbakning
1 tsk fint medelhavssalt
1 krm torkad rosmarin
2 msk olivolja
1 ägg, rumsvarmt

 

 

 

 

Skala vitlöksklyftorna och skär bort den hårda ändan. Låt vitlöksklyftorna koka 15 minuter i mjölken. Låt svalna och kör därefter mjölk och vitlök i mixer 3-4 minuter. (Bli inte rädd om mjölken blir skummig och nästan som lösvispad grädde.)

Slå upp vitlöksmjölken i en degbunke och kontrollera att mjölken är fingervarm, 37°C. Rör i olja, salt och rosmarin som finhackats ytterligare. Tillsätt ägget och sist mjölet och arbeta ihop degen i en bakmaskin 5-10 minuter tills fina glutentrådar bildats. Låt degen jäsa under plastfolie ca. 30 minuter.

Ta upp degen på lättmjölat bakbord och dela den i två delar. Forma delarna till längder och skär varje längd i sex jämnstora bitar. (Alternativt väg hela degen och dividera med 12 så får man alla bullar lika stora, ca. 70 g/bulle.) Rundriv (forma degbiten till en rund slät boll samtidigt som du spänner degens yta) till små bullar. Använd minimalt med extra mjöl.

Lägg bullarna, inte alltför tätt ihop, på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk ca. 30 minuter.

Grädda vitlöksbullarna i ugnens mitt ca. 20 minuter. Vill man dubbelkolla med en kökstermometer att de är färdiggräddade ska de ha en innetemperatur på 94-96°C. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

 

vitlöksbullar vitlök ägg mjölk vetemjöl special

 

vitlöksbullar matbröd vitlök ägg mjölk jäst

 

vitlöksbullar matbröd ägg jäst mjölk vitlök vetemjöl special

 

Helgen börjar se sitt slut och det har vi firat med tomtegröt och jullimpsmackor till middag. Ja, vi tror att ni alla finingar har koll på att vi fullkomligt älskar julen så det bara blidde så ikväll helt enkelt. Så inte för att vi vill stressa någon för det är inte alls vår mening, så borde det ju bli mer okej för lite juligt nu när det inte är ens två månader kvar till dopparedagen. Rätta oss om vi har fel! Blir det för magstarkt om vi dessutom lite tyst viskar fram att det doftar pepparkaka i vårt kök ikväll. Men frun har inte bakat pepparkakor utan bara använt sig av påsen med pepparkakskryddor… hihi!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Tråkigt när tekniken krånglar 🙁 men för tillfället går det iaf att besöka er 🙂
  Smarriga vitlöksbullar! Det receptet ska jag ta och testa vid tillfälle.
  Köpte jag mig en ny adventsljusstake idag, så visst lackar det mot jul…
  Ha det bäst! Kram Birgitta

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Ja vi får hoppas att problemet är snabbt övergående. Nu är det i alla fall uppmärksammat och då borde lösningen finnas inom räckhåll. Vitlöksbullarna tycker vi absolut att du ska testa, vi äter inte ofta vitt bröd men de här måste man bara ta en liten bit och en liten bit till utav.
   Å va mysigt med en ny adventsljusstake, ja nu är det allt härliga tider som stundar. Kram tillbaka!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.