IMG_7182.jpg
IMG_7182.jpg

Chokladstinna kärleksmums.

Hela veckan har jag gått och drömt om mockarutor, kärleksmums, snoddas… ja, kärt barn har många namn. Igår gick det inte att  drömma längre utan jag fick ta tag i det på allvar. Men då kom nästa dilemma… vilket recept ska jag baka efter? Hittade ett i ”Sju sorters kakor” som lät bekant, i Leila Lindholms ”A piece of cake” (för övrigt en helt fantastisk bok med himla fina bilder) fanns ett annat och så mammas recept… Egentligen drömde jag nog om smaken av hur mockarutorna brukade smaka hemma i mammas kök men blev väldigt nyfiken på Leilas kärleksmums. Så det fick bli fröken Lindholms variant denna gång.

Jag verkar ha en förkärlek för chokladstinna bakverk, här gick det åt ”endast” 400 g mörk choklad, 70% från Lindt. 😉

 

Receptet räcker till en långpanna som mäter 40 x 35 cm.
Ugnsvärme: 200 grader varmluft, 225 grader i vanlig ugn.

 

5 ägg (rumstempererade, gör det lättare att få smeten fluffig)
4 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 msk kakao av god kvalitet
2 dl vatten
300 g smält smör
200 g mörk kvalitetschoklad 70%

 

Chokladglasyr:

2 dl vispgrädde
2 msk riktigt starkt kaffe
200 g mörk kvalitetschoklad 70%

 

Garnering:

kokosflingor eller strössel

Sätt på ugnen. Smält smöret på svag värme. Grovhacka chokladen till smeten.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. (När man kan göra mönster av smeten som stannar kvar en stund är det färdigvispat alternativt ställer du en timer på max 4 minuter.)
Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Här använder jag inte elvispen längre utan en rejäl slickepott för att inte luften ska gå ur smeten.
Tillsätt vatten och det smälta smöret.

 

 

 

 

 

 

 

 

Klä en långpanna med bakplåtspapper alternativt smörj med smör och häll i smeten. Strö över grovt hackad choklad. Grädda kakan i mitten av ugnen 10-15 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Låt svalna.

 

 

 

Glasyren: Finhacka chokladen. Koka upp vispgrädden,häll i kaffet och låt svalna något. Häll i chokladen och rör tills den smält. Glasera kakan. Strö över strössel och låt glasyren stelna. (Här ska man inte ha alltför bråttom för det kan ta lite tid.) Skär kakan i bitar.

 

 

 

 

 

 

 

Mina jobbarkompisar fick sig lite go´fika idag och det var nog uppskattat. 🙂 Kärleksmumsen är maffiga men har en dämpad sötma. Jag väljer att kalla detta bakverk för kärleksmums (inget ord jag använt tidigare) för mockarutor är ett mer känsloladdat ord för mig. Mockarutor ska smaka som mammas mockarutor (punkt slut!) och eftersom det var de jag gått och drömt om så kändes denna chokladfrestelse lite av en besvikelse… Men om jag öppnar munnen, sluter ögonen och har en helt neutral inställning så är dessa chokladstinna kärleksmums med chokladbitar i underbart goda! 🙂

 

Smarrig chokladstund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Lena

    Upplysningsvis kan jag tala om att de är gudomliga. 🙂
    Den lena chokladglasyren och chokladbitarna i själva kakan är såååå läckra.
    Tack Neta för gott eftermiddagsfika. <3

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.