drömtårta glutenfri rulltårta smörkräm potatismjöl kakao
drömtårta glutenfri rulltårta smörkräm potatismjöl kakao

Glutenfri drömtårta.

Tisdag 1 mars 2016

 

Drömmar är bara drömmar om man inte gör verklighet av dem. Och vill man göra drömmen sann om en tårta som stillar sötsuget ska man definitivt baka denna drömtårta. En klassiker på fikabordet fylld med ljuvlig smörkräm och vi öppnar samtidigt upp dörrarna för vårmånaden mars. Välkommen!

 

drömtårta glutenfri smörkräm potatismjöl rulltårta kakao

Syster Marina hade bakat denna rulltårta till mammas 70-års firande. Planeras det överraskningspartaj får man vackert ta med kalasfikat själv. Eftersom hon använde potatismjöl så passar den även glutenintoleranta. Syster tipsar även om att baka drömtårtan dagen innan och låta den vila insvept i en gammal dagstidning i kylen över natten.

 

 

1 drömtårta.

Ugnstemperatur: 250°C

 

 

4 ägg, rumsvarma
2 dl socker + lite extra till bakplåtspappret
2-3 msk kakao
knappt 2 dl potatismjöl

 

 

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker

 

 

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda potatismjöl och kakao och sikta ner det i smeten samtidigt som du rör om försiktigt.

Häll smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnens mitt ca. 5 minuter. Stjälp upp rulltårtan på sockrat bakplåtspapper och lossa försiktigt det övre bakplåtspappret, använd en fuktad bakduk om det inte vill lossna. Låt kallna under långpannan.

Sikta ner florsockret i smöret och tillsätt vaniljsockret, vispa fluffigt med en elvisp. Bred smörkrämen på rulltårtan och rulla ihop från långsidan. Rulla bakplåtspappret runtom.

Förvara drömtårtan med skarven ned insvept i ytterligare en dagstidning och förvara kallt fram till servering. Låt den gärna stå till nästa dag. Kan frysas in.

Skär drömtårtan i skivor med en vass kniv och lägg upp på fint fikafat.

 

drömtårta glutenfri rulltårta smörkräm potatismjöl kakao

 

På tal om drömmar. Vi har tidigare bakat drömmar med smak av citronmeliss, receptet hittar ni här. Men nu är det så att vi faktiskt drömmer om en resa. Förra året i maj gjorde vi en drömresa till Italien på temat mat och vin.

Till hösten, närmare bestämt i månadsskiftet september-oktober, har vi nu bokat in oss på en bussresa till Frankrike genom Alsace, Bourgogne och Champagne. Vi har alltid sagt att när vi firar 10-årig bröllopsdag ska vi dricka champagne i ett franskt champagnehus och så får det bli. För att återknyta till detta inläggs första rad; Drömmar är bara drömmar om man inte gör verklighet av dem!

 

 

 

Smaklig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.