sillinläggning bacon pepparrot jul sill
sillinläggning bacon pepparrot jul sill

Lucka 16: Bacon- och pepparrotssill.

Onsdag 16 december 2015

 

Vi vandrar raskt vidare till nästa lucka att öppna och idag är det den sextonde i ordningen. Etta-sexa. Nu verkar det som om dagarna bara springer iväg men det känns som att vi har läget under kontroll. Som sagt det vi inte känner för att göra, det gör vi helt enkelt inte. Svårare än så behöver det väl inte vara för att mota julstressen redan vid grinden.

 

blogg julkalender lucka 16

Idag är det fiskdag igen i kalendern, minst ett sådant inslag bör finnas med varje vecka. Ytterligare en sillinläggning står på menyn och denna gång vankas det en krämig bacon- och pepparrotssill.

 

sill bacon pepparrot jul sillinläggning

Detta är en mycket spännande sillupplevelse med kombinationen pepparrot och bacon. Sillen får lite lätt pepparrotssting samt en lätt rökig eftersmak från knaperstekt bacon som känns fräscht ihop med varandra. Addera dessutom en krämighet från gräddfil samt majonnäs och detta är en sill som minsann står på egna ben (eller fenor.)

”Årets Sill tas varje år fram i samarbete mellan Klädesholmen Seafood och skärgårdskrogen Salt & Sill (där vi ska äta deras klassiska julbord nu på fredag; vår egen anmärkning) på Klädesholmen vars köksmästare skapar fyra moderna och innovativa sillinläggningar, som presenteras för en jury. Jurymedlemmarna provsmakar och utser slutligen Årets Sill.” (Källa: Klädesholmen Sill) År 2013 vann sillinläggningen med bacon och pepparrot denna utmärkelse överlägset med motiveringen:
En välbalanserad elegant utomordentligt god sill, där man njuter av eftersmaken“.

Därav kan man förstå att denna mästerliga sill även seglade sig upp i toppen på listan över våra personliga sillfavoriter. Att den stod och gottade till sig i minst två dagar i kylskåpet gjorde minsann underverk för alla smakerna. Himmel och pannkaka vilket ha-begär sillen skapade hos oss!

Receptet hittade vi i tidningen ”Buffé” (6/2013).

 

 

 

 

100 g finskuret bacon
1 förpackning (420 g) 5-minuterssill
1 dl majonnäs
3 dl gräddfil
2 msk riven pepparrot på tub
1/2 tsk salt
svartpeppar

 

 

 

Stek finskuret bacon knaprigt och låt rinna av på hushållspapper.

Torka av sillfiléerna med hushållspapper och skär dem i bitar, lite på snedden.

Blanda majonnäs, gräddfil, pepparrotsriv, salt och peppar. Blanda ner sill och bacon.

Låt sillinläggningen stå och dra i kylskåp i minst två dagar.

 

 

sillinläggning bacon pepparrot jul sill

 

vegetariskjansson

Vi vet med oss att det är många som inte gillar den traditionella Janssons frestelsen med ansjovis. Det kanske är till och med så att man inte äter fisk överhuvudtaget utan lutar mer åt det vegetariska hållet. I förra årets kalenderlucka 16 gömde sig en vegetarisk Jansson där kapris och svarta oliver stod för sältan. Mycket gott!

Nu återstår för oss att raskt rusa mot sista etappen i tvättstugan för denna gång. Ett sant lillördagsnöje, eller inte?!

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. annepauline

  Det här var en annorlunda sillinläggning. Om jag läst det receptet i en tidning hade jag bara läst snabbt förbi utan att tänka vidare på det. Men när ni beskriver det här på er blogg blir jag sugen på att prova. Jag kan inte bestämma mig för om jag tycker att det ”låter” gott men just därför måste jag prova.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vi hoppas verkligen du vågar prova denna sill och att den faller dig i smaken.
   Oftast letar vi recept på bloggar framför stora matsidor för att vi tror de är mer ärliga när det gäller vad de tyckte om en viss maträtt och kan komma med fina tips och kanske vara lite övertydliga ibland så att alla verkligen ska kunna tillaga utan att behöva läsa mellan raderna. Lycka till med sillen!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.