hembakta hamburgerbröd flippin' burgers vetemjöl special
hembakta hamburgerbröd flippin' burgers vetemjöl special

Hamburgerbröd à la Flippin’ Burgers. Kanske de bästa någonsin?

Torsdag 17 september 2015

 

Helg i sikte, ohoj! Vi har varit så fantastiskt förutseende så vi har redan förberett fredagskvällens middag. Vi har bakat våra egna hamburgerbröd idag helt enligt ”Flippin’ Burgers” föreskrifter från boken med samma namn skriven av Jon Widegren.

Vi har en gång förut bakat egna bröd till burgarna, av det grövre slaget (för recept klickar ni här), men de här slår nog de tidigare med hästlängder vågar vi redan ikväll påstå. Vi var så nyfikna så vi kunde inte hålla oss ifrån att provsmaka ett bröd. Ojojoj, vilket hamburgerbröd!

Själva degen (vi halverade satsen och den mängden följer nedan) var otroligt elastisk och lättarbetad efter att ha knådats i hushållsassisten, mjuk och go’. Vi har aldrig sett så fina hamburgerbröd som efter jäsningen på plåt, helt släta och perfekta. De finaste hamburgerbröd detta hushåll någonsin skådat! Observera att det är vetemjöl special som använts som ger brödet bra volym.

 

hamburgerbröd jäsning på plåt

Nygräddade doftade de underbart, säg vad som inte gör det!? Och bröden är lätta och fluffiga, som små mjuka moln i handen. Så där härligt och perfekt svampaktiga i konsistensen så när man trycker ihop burgaren förblir brödet hoptryckt och kommer att suga åt sig alla goda smaker från burgaren med tillbehör. Precis som vi vill ha det. Måste säga att vi redan nu längtar till imorgon kväll!

 

hamburgerbröd flippin' burgers

I sin bok skriver Jon att han eftersökte ”det ursprungliga burgarbrödets mjukhet tillsammans med potato rollens spänstighet och den lite lyxigare smöriga känslan från en brioche.” Till sin hjälp hade han en av Sveriges främste konditor Magnus Johansson och då förstår man att det måste bli bra.

Snart är det dags för ”Hela Sverige bakar” så vi säger som Tilde brukar säga; Varsågod, börja baka!

 

 

 

11 hamburgerbröd.

 

 

 

 

425 g vetemjöl special
13 g socker
7 g salt
20 g jäst
2 1/2 dl kall standardmjölk, 3%
25 g flytande honung
38 g rapsolja av god kvalitet

 

 

 

Till pensling:

1 ägg
1 tsk kallt vatten
en nypa salt

 

 

 

 

 

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Lös upp jäst i mjölken i en bunke och blanda sedan ner samtliga ingredienser. Kör i en degblandare 10-12 minuter på medelhastighet. Det är väldigt viktigt att bröden blir spänstiga och fluffiga så en degblandare rekommenderas. Den som knådar för hand bör räkna med minst 30 minuters hårt jobb. Låt sedan degen vila i bunke under plastfolie 30-60 minuter tills degen jäst till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 40°C (jäsningsfunktion) och dela under tiden degen i 11 lika stora bitar à 70 gram. Rundriv (forma degbiten till en rund slät boll samtidigt som du spänner degens yta) till små bollar. Lägg bollarna på en bakpappersklädd plåt, inte alltför tätt, och platta till dem med handflatan.

Stäng av ugnen och fyll en ugnsform med fingervarmt vatten(35-37°C) och ställ på botten av ugnen. Ställ in plåten med bröden i mitten av ugnen och låt jäsa 60-80 minuter tills de nått dubbel storlek.

Om ugnen är för varm kan luckan lämnas på glänt under jäsningen. Om ugnen inte går lägre än till 50° bör man först vänta en stund efter avstängning med luckan på glänt. Det går även bra att jäsa under duk ovanpå spisen.

Ta ut degbollarna när de jäst färdigt, samt den vattenfyllda formen. Nu går det utmärkt att frysa bröden till ett senare tillfälle.(Detta testade vi inte utan vi gräddade alla och frös in dem.) Tänk då på att låta bröden tina i rumstemperatur före gräddning.

Höj ugnsvärmen till 230°C. Vispa ut ägget och tillsätt vatten samt en nypa salt. Pensla bröden, sätt in dem i ugnen och sänk värmen till 215°C. Grädda 6-8 minuter mitt i ugnen tills de får en gyllenbrun yta. Hamburgerbröden ska vara ca. 9 cm i diameter.

 

hamburgerbröd hembakta flippin' burgers vetemjöl special

 

hamburgerbröd vetemjöl special flippin' burgers

 

hembakta hamburgerbröd flippin' burgers vetemjöl special

 

 

Så med tanke på att veckans tema i vårt favorit-bakprogram var amerikanskt var det ju riktigt passande att vi bjuder er på dessa hamburgerbröd idag.

Tänk alla finingar, så här nära fredag har ni inte varit tidigare denna vecka. Slutet gott, allting gott!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.