senapssås lutfisk julmat
senapssås lutfisk julmat

Lucka 18: Senapssås till lutfisk.

18 december 2014

 

lucka 18 blogg julkalenderDags för julkalenderns nästa lucka, nummer 18 och det börjar dra ihop sig för julfirandet på allvar. En välförtjänt julledighet nalkas, snart är sovmorgnar och sena nätter och mycket god mat verklighet. Vädret är inte ens lönt att tala om, från blixthalka en dag till störtregn och +7 grader en annan.

Men någon som trivs att simma i vatten är ju lutfisken. En fisk som är väldigt julig och delar upp oss i två läger, antingen tycker man om den eller så inte. Vi har väl snurrat runt där i gränslandet ett bra tag. Man säger ju ofta att det är tillbehören som ibland gör en hel maträtt och så är det verkligen när det kommer till denna lutfisk när det gäller oss. Enbart stående ovationer från oss till denna underbart goda senapssås som gjorde att vi slukade lutfisken tills bara benen återstod.

Denna sås har en fin smak av senap med ett litet sting som gör den helt oemotståndlig. Tillsammans med kryddpeppar blir den en väldigt julig sås och det är ju vida känt att kryddpeppar och lutfisk går som hand i handske.

När det gäller tillagning av lutfisken väljer ni helt själva, instruktioner går att läsa på förpackningen. Hittills har vi tillagat lutfisken i ugn under aluminiumfolie och den har blivit riktigt bra, saftig och mjuk.

 

 

 

2-3 portioner.

 

 

 

2 msk smör
2 msk idealmjöl
3 1/2 dl mjölk, 3%
1/2 dl vispgrädde
1/2 krm malen vitpeppar
1/2 – 1 tsk salt
10 kryddpepparkorn, grovstötta
2 msk grov senap, skånsk

 

 

Servera med:

lutfisk
kokt potatis
gröna ärter

 

 

 

Blanda mjölk och grädde. Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet till en slät kräm. Späd genast med gräddmjölken lite i taget och vispa hela tiden för att såsen inte ska få klumpar. Låt koka på svag värme några minuter. Krydda såsen med kryddor och senap och smaka av med salt.

 

senapssås lutfisk julmat

 

 

I Te-adventskalendern: Tja(i). Svart te, kanel, ingefära, kardemumma, nejlikor, peppar från kontrollerade ekologiska odlingar.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.