drömmar citronmeliss vanilj hjorthornssalt
drömmar citronmeliss vanilj hjorthornssalt

Man behöver inte sova för att drömma – man äter citronmelissdrömmar.

Fredag 26 september 2014

 

Här kommer en riktig fredagspärla till småkaka. Frisk och somrigt fräsch i smaken tack vare citronmelissen med en fin vaniljsmak i bakgrunden. Ja, har man stående på köksbänken en kruka med citronmeliss som börjar se lite sliten ut måste man ju komma på något att göra av den. Tänkte att man måste ju kunna baka med citronmeliss. Och det var så dessa drömmar kom till och de blev visst drömgoda!

drömmar citronmeliss vaniljpulver

Med utgångspunkt från ett drömmar-recept i Leila Lindholms ”A piece of cake” är dessa gjorda med vår egen twist. Rasande goda hoppas vi allas vår kakdrottning Birgitta Rasmusson skulle säga om dem, men visst räcker det för oss att vi själva tycker så.

Vi lovar och svär (på kakspråk så klart!) att när man sätter tänderna i dessa spröda småkakor behöver man inte sova för att nå drömmarnas land. Och eftersom de är så små som en småkaka ska vara får man självklart ta en till, och en till. En liten kaka som helt klart är värd sin plats på kafferepets dignande fikabord. En riktig mormorskaka!

Som lite kuriosa om fatet kakorna serveras på här är det ett kaffefat (Arabia, Finlandia) som Netas mormor och morfar fick som brudgåva år 1944!

 

 

 

20 stycken.

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

100 g mjukt smör
1 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk hjorthornssalt
2 msk (helst lite rågade) hackad citronmeliss

 

 

Vispa smör och socker ljust och krämigt. Blanda de torra ingredienserna med citronmelisshacket och rör ihop med smörkrämen till en smulig deg. Krama lätt till små bollar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ju lättare hantering desto sprödare drömmar med fina sprickor i blir det.

Grädda drömmarna i mitten av ugnen 15-20 minuter. Låt kallna på galler.

 

citronmelissdrömmar hjorthornssalt

 

Spröda drömmar med en fräsch smak av citron.

drömmar citronmeliss vanilj hjorthornssalt

 Man behöver inte sova för att drömma – man äter citronmelissdrömmar.

 

 

 

 

SMARRIG KAKSTUND!
~NETA & PEPPE~

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.