kardemummakaka äggfri jul kanel pärlsocker
kardemummakaka äggfri jul kanel pärlsocker

Lucka 18: Mammas kardemummakaka på Kakans dag.

Fredag 18 december 2015

 

”Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma…” Den strofen ur Viktor Rydbergs dikt ”Tomten” är det allt bra många som känner igen. Hur många av oss har inte läst denna dikt högt som barn på skolans julfest. Finns det överhuvudtaget någon mer julig dikt? Tyvärr känns kölden och stjärnorna långt borta just nu när man tittar ut genom fönstret. En grön jul är väl att vänta och likväl är det dags att öppna lucka 18. Mindre än en vecka kvar nu!

 

blogg julkalender lucka 18

Men denna fredag är det ingen vanlig fredag utan det är dessutom Kakans dag. Dagen till ära bjussar vi er på en mumsig kardemummakaka.

 

kardemummakaka pärlsocker kanel äggfri

Den här kakan är en riktigt kardemummig kaka, därav namnet så klart. Tankarna går till kanelbullar men även till jul. Kardemumma är ju en varm krydda (tillhör ingefärsfamiljen) och ihop med kanel blir det ljuvligt gott. Lägg till att kakan är lätt att baka och saftig så har ni fredags- eller adventsfikat klart för er. För att fler ska kunna njuta av den är den dessutom helt äggfri.

Antingen bakar man kakan i en gjutjärnsstekpanna (som upphovsmakaren till receptet anser blir bäst) eller i en rund springform. När vi provbakade kakan använde vi oss av en ca. 2-liters avlång bakform men då får man reglera ugnstemperaturen lite, 175-200°C och gå lite på känn med gräddningstiden.

Receptet har vi hittat på ett tidningsurklipp som Netas mamma har i sin ägo och därför passar ju ”Mammas kardemummakaka” in även hos oss som namn på godsaken.

 

 

 

 

1 kaka.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

6 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 dl socker
1 msk nystött kardemumma
100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl mjölk

 

 

Strössel:

2 msk pärlsocker
1 tsk mald kanel
1/2 tsk nystött kardemumma

 

 

 

Smörj och bröa en gjutjärnspanna eller rund form, ca. 24 cm i diameter.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret i små bitar och nyp ihop väl med mjölet. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet.

Bred ut smeten i pannan/formen och strö över strösslet där ingredienserna först blandats.

Baka kakan i ugnens nedre del 30-35 minuter. Prova med en sticka att kakan är torr i mitten.

 

kardemummakaka jul äggfri kanel pärlsocker

 

kardemummakaka äggfri jul kanel pärlsocker

 

senapssåstilllutfisk

Är man sugen på något av det mer matiga inslaget kanske vi istället får bjuda på en utomordentligt god senapssås att servera till lutfisken. Denna sås gömde sig minsann i julkalenderluckan för ett år sedan och passar alldeles ypperligt att äta sig mätt på en fredagskväll.

Det börjar bli den tiden på månaden nu när många packar ihop sig i bilar och andra färdmedel för att ta sig hem till släkt och vänner för julfirande. Då passar vi på att skicka med er en sång på vägen och en uppmaning att ta det lugnt i trafiken – det finns någon som väntar på att ni ska komma fram tryggt!

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.