gubbröra rödbeta sillsallad jul västerbottensost matjessill ansjovis ägg
gubbröra rödbeta sillsallad jul västerbottensost matjessill ansjovis ägg

Gubbröra med rödbeta eller blir det sillsallad då?

Fredag 23 december 2016

 

Känner ni att något saknas på ert julbord kan vi tipsa om en snabblagad och god röra att servera närhelst på dygnet man är hungrig. Det fina med gubbröra är att den alltid är rätt oavsett tillfälle och tidpunkt. Gör den gärna kvällen innan så hinner smakerna sätta sig.

 

gubbröra matjessill ansjovis västerbottensost sillsallad ägg

Både ansjovis och matjessill samsas i denna vackert rosafärgade gubbröra med rödbeta, kanske man rentav kan kalla den sillsallad. Västerbottensost är ingen självklar ingrediens i den klassiska varianten men det är vår absoluta favoritost och allt blir så mycket godare med den.

Denna gubbröra kommer att finnas på vårt eget julbord imorgon. Hur ser ert julbord ut?

Ca. 7 dl.

1 burk matjessill, à 200 g (vi använder Klädesholmens)
5 ansjovisfiléer (Grebbestad)
1 rödlök
2 hårdkokta ägg
1 kokt och skalad (ca. 180 g) rödbeta
1 1/2 dl riven Västerbottensost
1 msk kapris
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 1/4 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
svartpeppar
salt
sillspad

Skala och finhacka löken. Skala och hacka äggen. Hacka kaprisen. Skär matjessillen och ansjovisen i små tärningar. Finhacka dill och gräslök. Skär rödbetan i små tärningar. Blanda ihop alla ingredienser och rör om väl. Smaka av med sillspad, lite salt och peppar. Låt stå i kylskåp ett dygn innan servering.

gubbröra sillsallad rödbeta matjessill ansjovis ägg jul

gubbröra rödbeta sillsallad jul västerbottensost matjessill ansjovis ägg

Dan före dopparedan är kommen och julefriden sänker sig sakta men säkert över oss. Kvar att göra idag är tomtegröten och att koka samt griljera julskinkan. Vårt veckoschema har fungerat klanderfritt så nu kan vi ikväll med gott samvete sjunka ner i soffhörnet framför Bingolottos uppesittarkväll med varsin lott. Självklart hoppas vi på vinst men det kan kvitta så länge vi har varandra att hålla i handen.

Detta år stoltserar vi för allra första gången med en riktig julgran. Hittills har en fullt stor och naturidentisk julgran i plast samsats med oss i vardagsrummet men denna jul fick den ge vika. En äkta västkustgran som sprider sin skogsdoft förgyller nu vårt mysiga och juliga hem.

julgran jul riktig gran

Ikväll ska vi också prova på något nytt, här ska det bli skaldjursfrossa till middag med äkta champagne i glasen. Vi ska skåla för livet, kärleken, att julen är här och kommande äventyr vi ska ge oss ut på.

julängel ängel jul julgran

Med denna julängel som pryder vår julgran vill vi önska er alla finingar en lugn och fridfull julhelg. Var rädda om er själva och varandra!

Med önskan om en GOD JUL till er alla!
~Neta & Peppe~ 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Älskar röror av olika de slag så denna vackert rosa ska jag absolut ta och testa.
  Vi bojkottade julen i år så på vårt ”julbord” blev det vedugnsbakad pizza på surfhaket nere på stranden i Santa Maria- Kap Verde. Funkade det med…

  Önskar er en god fortsättning på det nya året och undrar – nyfiken som jag är – vad för spännande äventyr ni ska ut.

  Ha det gott och var rädda om varandra! Kramar Birgitta

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Ja, testa gärna röran och berätta vad du tyckte.
   Jul blir det oavsett var man är i världen och dåligt samvete ska man absolut inte gå runt med bara för att man väljer att fira jul på sitt egna sätt. Tänk vilket minne det kommer att vara i framtiden!
   En fin fortsättning på 2017 till dig med, kramizar i stora lass! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.