texmexpaj-taco
texmexpaj-taco

Inbakad texmexpaj.

Torsdag 23 januari 2014

 

Helgen närmar sig, det är fredag imorgon igen. Och vad är väl mer lämpligt än att vi tipsar er om en god och matig paj som passar mer än bra till fredagsmysmiddagen. Ett finfint alternativ till tacos och tortilla, nämligen en inbakad texmexpaj.

Det som gjorde att vi fastnade för denna paj var idén att blanda med tacokrydda i själva pajdegen som ger pajskalet en lätt rödaktig ton. Mycket fiffigt vill vi framhålla, något som gör att hela pajen helt enkelt smakar ännu mer taco eftersom köttfärsfyllningen ligger omsluten av degen. Nästan på gränsen att vi vill kalla detta för en texmexpirog istället.

Det som också överraskade med denna paj var hur saftig den var trots deg både under och över. Det är nog både smörets och kvargens förtjänst för det snålas minsann inte med dessa två i detta recept.

Visst var det lite knepigt att få till kavlingen av degen men vi misstänker att vår deg var lite för varm så nästa gång kommer vi att kyla den längre, minst en timme. Trots detta seglade denna texmexpaj direkt upp på en topplacering över våra favoriter bland matiga pajer.

Receptet är ur finlandssvenska ”Samarbete Mat” april 2013.

 

4-6 portioner.

 

Ugnstemperatur: 225°

 

Pajdeg:

250 g smör, rumsvarmt
4 dl mörkt lantbrödsmjöl (i Finland: jästbrödsmjöl)
1 tsk bakpulver
1 msk tacokrydda
250 g kvarg

 

Fyllning:

400-500 g köttfärs
olja till stekning
1 gul lök, hackad
2 msk tacokrydda
2 msk tomatpuré
1 dl färdig salsa
salt, svartpeppar

 

Pensling:

1 ägg, uppvispat

 

Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke. Lägg ner smöret och nyp ihop till en smulig massa. Tillsätt kvargen och rör blandningen slät. Slå in degen i plastfolie och ställ den kallt i kylskåp ca. 1 timme.

Bryn köttet i en stekpanna i oljan. Tillsätt den hackade löken och tacokryddan. Krydda med salt och peppar. Rör sist i tomatpurén och salsan och ställ sedan att svalna.

Dela pajdegen i två delar. Kavla ut en degbit åt gången mellan plastfolie till tunna rektangulära plattor. Ta bort den övre plastfolien och lägg över pajbottnen på en bakpappersklädd plåt och dra försiktigt dra bort den övre plastfolien. Fördela köttblandningen över bottenplattan och kavla sedan ut nästa degbit. Placera den andra degplattan ovanpå köttfärsfyllningen och försök vik kanterna under bottenplattan.

Pensla ytan med uppvispat ägg och nagga locket lätt med en gaffel. Grädda i ugnens mitt ca. 20 minuter tills pajen fått fin färg. Servera med en sallad.

 


Fredagsmys i annan tappning, en inbakad texmexpaj.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Imorgon är vi bortbjudna på mat så imorgon blir det ingen texmexpaj, men den ska absolut testas någon kommande fredag. Taco är ju alltid tacksamt att bjuda på då det oftast går hem hos de flesta 🙂

  Trevlig helg!
  Birgitta

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Härligt att bli bjuden på mat, det tackar man aldrig nej till. Kul att du vill testa denna paj.

   Trevlig helg till dig med! 🙂

   Svara

 2. annepauline

  Mmm, det där låter gott!
  Förra helgen gjorde jag Äppelrutor med kolasås. De blev grymt goda. Strykande åtgång, med andra ord. Nu undrar jag en sak: Det fanns något som heter Karamelliserad kondenserad mjölk som inte behöver koka i flera timmar. Kan man använda den till äppelrutorna, tror ni? Det knepigaste med dessa goda rutor är enligt mig att koka den kondenserade mjölken i två timmar.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Härligt att höra att äppelrutorna föll dig i smaken. Har spanat in den karamelliserade kondenserade mjölken nu och som vi förstår är det kondenserad mjölk som redan är kokad. Exakt konsistens på den karamelliserade vet vi inte, om den är väldigt trögflytande vill säga. Men då borde man ju kanske kunna värma på den lite så att den blir mer följsam och/eller fylla en spritspåse (alt. plastpåse som man klipper ett litet hål i ena hörnet) och på det sättet spritsa ut den över äppelrutorna. Vågar du testa så låt oss gärna få veta hur det gick så kan vi lägga till det som ett tips i receptet om det blev bra. 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.