älgkalops älghögrev lergryta
älgkalops älghögrev lergryta

Det går vilt till i köket med älgkalops i lergryta.

Lördag 11 oktober 2014

 

Tummen upp för en lugn och ledig helg. Lyxiga lördag är här! Att solen visat sig är heller inte helt fel och termometern har minsann klättrat upp till +16 idag. Vi tog oss en promenad ner till centrum och gick runt och tittade i affärerna utan att för den skull shoppa så mycket. Lånade faktiskt hem för allra första gången rekvisita från en affär till ett kommande blogginlägg! Spanade in de emaljerade gjutjärnsgrytorna från Le Creuset, undrar när vi slår till och köper en. Detta kök saknar en gjutjärnsgryta (!) och vi har velat om den ska vara emaljerad eller inte på insidan. Nu lutar det mot emalj, eller har ni några åsikter om den saken?

Lyxiga lördag – tror vi befäster det som en stående devis för denna helgdag. Varför inte, när det pratas mycket om sköna söndag också. Så denna lyxiga lördag till ära ska vi ge er recept på ett riktigt höstligt långkok som sköter sig själv i ugnen. Det går riktigt vilt till i köket när vi serverar kalops av älghögrev tillagad i lergrytan.

älgkalops lergryta

Det man bör tänka på är att älgkött är väldigt magert och behöver lite fetare sällskap så här använde vi oss av bacon som dessutom bidrog med en lätt och fin röksmak. Köttet blir så mört att det nästan smälter i munnen. Smakrikt och mustigt som värmer gott en höstkväll och för tankarna till skogs.

Bäst att förvarna er att när denna gryta kallnar kommer fettet från baconet att stelna och bilda en vit hinna, ser kanske inte så aptitligt ut men det går att plocka bort om man vill. Annars försvinner det igen vid uppvärmning. Det vill säga om det blir något över av älgkalopsen till en annan dag.

I vinglaset: il Conte Montepulciano d’Abruzzo, italienskt och ekologiskt rödvin som är mjukt och bärigt (nr. 2322 på Systembolaget).

 

 

4-6 portioner.

 

 

1 kg högrev av älg
3 msk idealmjöl eller vetemjöl
1 1/2 – 2 tsk salt
svartpeppar
70 g (1/2 paket) bacon
250 g steklök
2 morötter
5 kryddpepparkorn
5 torkade enbär
3 persiljestjälkar
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl rödvin
2 1/2 dl vatten
1 msk soja

 

 

Lägg lergrytan i heltäckande kallt vattenbad ca. 20 minuter.

Skär köttet i bitar och vänd dem i mjölet. Skala lök och morötter. Klyfta löken (behövs inte om de är riktigt små) och skiva morötterna. Grovhacka vitlöken. Tärna baconet.

Varva köttbitar, lök, vitlök, morötter, kryddpepparkorn, enbär, lagerblad, persiljestjälkar, bacon och timjan i grytan. Salta och peppra mellan varven.

Blanda rödvin, vatten och soja och häll i grytan.

Lägg locket på grytan och ställ den på gallret i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 175°C och låt grytan stå i ca. 3 timmar. Därefter är det inga problem med att låta grytan stå kvar i ugnen och ytterligare gotta sig i eftervärmen.

Servera med kokt potatis.

 

älghögrev kalops lergryta

 

En vild kalops gjord på älghögrev tillagad i lergrytan.

älgkalops älghögrev lergryta

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Mårtenssons kök

  Alltså det är ju bara så härligt med allt viltkött som kommer nu med höstens intåg. Vi har ju turen att ha en egen ”leverantör” så vi har just fått hem 20 kilo dovhjort till frysen! En hel del kommer säkert att åka ner i lergrytan:)
  Lyxig lördag… jodå vi hänger helt med på det!

  Kramar

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Oj vilken snäll leverantör, den hade vi också velat bo nära. Dovhjort, har aldrig smakat men det låter vilt och spännande! Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.