Chokladcheesecake
Chokladcheesecake

Chokladcheesecake – en riktig Rolls Royce.

Igår firade vi stort hemma hos oss. Det var herremannens födelsedag. Det var dessutom på dagen 15 år sedan vi såg varandra för första gången och sedan dess har vi hållit ihop. Helt klart en dag värd att fira i goda vänners lag med kaffe/té och hembakt fikabröd samt lite presenter.

 

Peppe fyller år

Födelsedagsfika

 

 

 

 

 

 

 

 

Fyller man år får man självklart välja hur tårtan ska se ut. Det önskades ingen ”riktig” tårta (till bagerskans besvikelse) däremot något chokladigt och maffigt. Och av en slump hade boken ”Choklad” av Elisabeth Johansson lånats på biblioteket och i den boken fann herr’n en oemotståndlig cheesecake med choklad. Elisabeth kallar den för ”cheesecakens Rolls Royce” och visst andades den lyx.

Uppskuren chokladcheesecake

Mmm, massvis med maffig choklad!

 

Botten i cheesecaken är väldigt maffig och innehåller bara den 1 dl kakao. Fyllningen är krämig och har mild chokladsmak trots 200 g nedsmält mörk choklad (70%). Så visst blev den både chokladig och maffig och alldeles underbart god! Den är inte heller söt och sliskig, med färskost i fyllningen känns den väldigt fräsch i smaken. Helt klart en ny favorit hemma hos oss!

Figurmarsipankuber

 

Dekorationerna är gjorda av figurmarsipan med chokladsmak (från Odense) samt bokstäverna i vit marsipan. Hjärtana är gjorda av vit choklad som fått stelna i kylskåp på smörpapper. Allt för att symbolisera den högtidliga dagen!

 

1 cheesecake, ca. 14 bitar.

 

Ugnstemperatur: 175°

 

Botten:

200 g smör, kylskåpskallt
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
smör till kakformen

 

Fyllning:

200 g mörk choklad, 70%
300 g färskost, t.ex. Philadelphia
3 ägg
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
2 msk kallt espressokaffe/starkt bryggt kaffe

 

Garnering:
1/2 msk kakao
ev. 1 tsk kakaonibs (små bitar av råkakaobönor)

 

Kör alla ingredienser till bottnen i mixern till en tjock och jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter, och smörj kanterna. Häll i smeten och jämna till ytan. Sätt in formen i kylen.

Hacka chokladen och smält den i mikron på låg effekt, rör om med jämna mellanrum så att den inte blir bränd. Mixa ihop färskost, ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt den smälta chokladen, grädde och kaffe och mixa till en jämn massa.

Ta fram formen ur kylen och häll i fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca. 55 minuter.

Ta ut kakan och låt svalna. Ställ den i kylen och låt stå ett par timmar. (Vi lät den stå över natten.)

Pudra över kakao innan servering och strö eventuellt över lite kakaonibs.

 

Chokladcheesecake rolls royce

Maffig, fyllig och alldeles chokladigt underbar är denna cheesecake.

 

Chokladcheesecake

 

Nu har vi fått ett avbrott på alla dessa soliga veckor som gått. Tro det eller ej men här har det snöat! Snöandet gick dock snabbt över till regn och dimma men morgonpromenaden bjöd på snöflingor stora som bomullstussar. Vi hoppas dock på sol i helgen för att göra helgfirandet optimalt. Vi ska nämligen söka oss mot restaurang och hotell ”Salt & Sill” ute på sillön Klädesholmen för att äta, dricka och sova gott. Hotellet är Sveriges första flytande hotell. Födelsedagspresenten som herr’n fick av sin lilla fruga. För vad är bättre än att ge bort en upplevelse av något slag när man redan har allt och lite till? Ett perfekt sätt att skapa ännu fler minnen tillsammans för framtiden!
Vilken upplevelse skulle du vilja ge/få i present?

 

 

 

Smarrig chokladstund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. livsnjutarna

   Tackar för de gratulationerna… chokladig är bara förnamnet… och den räcker länge för en liten bit åt gången är alldeles tillräcklig. Men ack vilken njutning!

   Svara

 1. Mårtenssons kök

  Klart dagar är till för att firas, tårtan låter verkligen som ett perfekt firarsätt! Vi gratulerar så här några dagar i efterskott!

  Hotellet låter som en bra upplevelsepresent, det uppskattar vi båda. Det och en god middag tackar vi inte nej till om man säger så…

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.