Saffranscheesecake på pepparkaksbotten
Saffranscheesecake på pepparkaksbotten

Saffranscheesecake på pepparkaksbotten. Nytt år – nya recept!

Nu ska det bli ordning på vår kulinariska blogg igen, det är i alla fall vår intention! Vi vill inte släcka ner för vi har ju fått väldigt fin respons så vi hoppas tid kommer att finnas att ta bättre hand om den än de senaste månaderna. Vår ursäkt är att renoveringen här hemma slukade all energi… Och vi hoppas innerligt att ingen har övergett oss, så välkomna hit igen, gamla såväl som nya bloggläsare!

Så även om julen är över för denna gång så får man väl ända hänga sig kvar bland de där alla goda recepten på sötsaker som man inte hann med att göra då. Jag tar mig friheten i alla fall. I ”Sju sorters julkakor” av Cecilia Vikbladh hittade jag receptet på denna spännande kaka, saffranscheesecake på pepparkaksbotten. Bjöd två fina vänner på middag igår kväll och ville ha nåt nytt och lyxigt att bjuda på. Den blev riktigt god och ett perfekt sätt att bli av med resterande pepparkakor. Det var faktiskt första gången jag gjorde en ”riktig” cheesecake, det vill säga gräddade den i ugnen.

 


8-10 bitar.

Ugnstemperatur: 175°

75 g smör
200 g pepparkakor

 

Fyllning:

4 ägg
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
600 g färskost, t.ex. Philadelphiaost
1/2 g (1 paket) saffran
saft och rivet skal av 1 citron

 

Topping:

3 dl crème fraiche
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

 

Smält smöret. Krossa pepparkakorna lätt och kör dem i matberedaren. Häll ner smöret och blanda till en jämn smulmassa. Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en kakform med löstagbar botten, 24-26 cm i diameter. Tryck ut smulmassan i formen. Sätt ugnen på 175°. Ställ in formen i kylskåp under tiden du gör fyllningen.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner mjölet. Dutta sedan i färskosten, saffran, citronskal och citronsaft i smeten. Vispa tills smeten är helt slät. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills smeten stannat. Tiden beror också lite på hur stor kakform du använt.

 

Rör ihop crème fraiche med både strö- och vaniljsocker. Ta ut kakan ur ugnen och bred toppingen ovanpå. Grädda i ytterligare 5 minuter. Låt kakan svalna helt innan den serveras.

 

 

 

 

 

 

 

Så nu går jag och tar mig en bit kaka till och en mugg med varmt té. 🙂

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.