IMG_4315-Kopia.jpg
IMG_4315-Kopia.jpg

Jultårtor till första adventsmyset.

Första advent är det idag och det är alltid något speciellt när nedräkningen till jul kan börja på allvar.

 

”När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
då gläds vi åter alla att fira få advent.”

Vi har fejat och stökat hela helgen och snart är allt byggdamm finito men det kräver sin tid. Allt tar visst mycket längre tid än man tror men julfint börjar vi få. När man har fejat och gnussat och orken börjar ta slut är det bra att det finns traditionella juliga bakverk att ta till som är klara i ett nafs. En tugga och vips är man tillbaka i barndomens mysiga jular och lugnet infinner sig.

Denna jultårta, som egentligen inte är någon tårta men den heter bara så, är något väldigt typiskt för det finländska julfirandet. Den är väldigt enkel att göra om man väljer att använda färdig smördeg, vilket vi faktiskt gör. Nu äntligen har vi hittat smördeg gjord på äkta smör och en stor eloge för den går faktiskt till ICA.

Plommonmarmeladen (bakfast) har vi importerat från vårt hemland för den tycker vi är bäst.

Av en smördegsplatta får man ut två jultårtor. 

Ugnstemperatur: 220°

Detta behövs:

frysta smördegsplattor
bakfast plommonmarmelad

Dekoration:
florsocker

Låt smördegsplattorna tina upp på bakpappersklädd plåt. Halvera plattan så att du får en kvadrat. Använd en degsporre så blir kanterna vackert vågiga när du skär fyra snitt i den kvadratiska plattan. De fyra snitten ska vara någon centimeter från mitten ut mot varje hörn. Vik sedan in varannan vinge in mot mitten och tryck ihop. Fördela ca. 1 1/2 tsk plommonmarmelad ovanpå flikarna.

Grädda mitt i ugnen ca. 15 minuter tills de får fin gyllenbrun färg. Låt svalna något och pudra över florsocker innan servering.

Nu tar vi tag i en annan jultradition som vi själva har införlivat och det är nämligen att börja högläsningen av Charles Dickens ”En julsaga”. Ni vet sagan om den snikne och grymme Mr. Scrooge. För nionde året i rad får han förgylla vår decembermånad…

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 1. Mårtenssons kök

  Vilka fina snurror det blev, nästan som vindsnurrorna man minns från barndomen!
  Usch ja, det där med att städa bort byggdamm är inte något trevlig nöje, det biter sej fast överallt och det känns som man bara flyttar runt det…

  Svara

  1. livsnjutarna

   Där satte ni huvudet på spiken, vindsnurror – att vi inte tänkte på att våra jultårtor ser ut som dem.
   Skam den som ger sig, här kommer envisheten verkligen till nytta och nu är allt damm puts väck! 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.