Bullåda
Bullåda

Här blev det minsann andra bullar… i en bullåda.

Efter detta inlägg är risken stor att era torra bullar som hamnat längst in i frysen (och som ingen ville äta tidigare) blir stulna för här kommer receptet på vår valborgsefterrätt. En bullåda som gav oss förnimmelser av hetvägg, ostkaka, kalvdans, fattiga riddare…

Återigen har vi festat till det på rester (ur boken ”Fester med rester” men vi har reducerat sockermängden något) och gudomligt gott var det! Våra överblivna semlebullar fick sätta livet till men de återuppstod i en så makalöst god efterrätt att de säkert inte hade något att invända. Och nu när de bullarna är slut funderar vi allvarligt på att snabbt baka mera bullar för att kunna göra en repris.

Bullådan känns väldigt husmorsaktig. Den är maffig och mättande och har vardagliga ingredienser men är ändå så speciell i smaken. Med en fin underton av vanilj och mandel kändes det väldigt tråkigt när efterrättstallrikarna gapade tomma. Hade vi vetat detta hade vi inte halverat receptet som vi gjorde igår… Så vad ni än gör, kasta inte era torra bullar åt sopmonstret!

Denna bullåda smakar bäst att äta ljummen med lösvispad grädde (Valios laktosfria är vår favorit och behöver inte sötas) och en röd sylt tyckte vi absolut att det skulle vara, så vi tog hallonsylt.

Så vad tror ni, blir det en bullåda även för er?

 

4-6 portioner (beroende på bullarnas storlek)

 

Ugnstemperatur: 180°

 

6 torra bullar
5 dl mjölk
2 ägg
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker

mandelmassa
mandelspån

 

Till servering:
vispad grädde
röd sylt, t.ex. hallonsylt

 

 

Placera bullarna i en ugnsform som rymmer ca. 1,6 liter. Vispa samman mjölk, ägg, socker och vaniljsocker lätt och häll blandningen över bullarna.

Semlebullar

 

Tryck ner bullarna i vätskan och ställ formen i kylskåp 2 timmar så att bullarna får tid att suga åt sig av mjölkblandningen. Vänd gärna på bullarna ett par gånger under tiden om de inte täcks helt.

Bullar i mjölk

Torra bullar får nytt liv.

 

Riv över lite mandelmassa och strö på mandelspån och ställ sedan in bullådan i mitten av ugnen ca. 1 timme. Akta så att inte ytan bränns, skydda i så fall med ett bakplåtspapper.

Låt bullådan svalna till ljummen för då är den godast att äta tillsammans med vispad (osötad) grädde och t.ex. hallonsylt.

 

Bullåda

Löövley!

 

Bullåda med mandel och mandelspån

Festligt på rester i en bullåda!

 

Hoppas alla ni fina bloggläsare hade en mysig valborg och hurra för maj månads ankomst! Den riktiga vårmånaden är här men det kändes inte riktigt så imorse med termometern som visade minusgrader när frun skulle traska iväg till en fartfylld jobbdag. Bara att klä på sig lager på lager… och sen skala bort lite på hemvägen i det soliga vädret.

 

 

Smarrig bullstund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Amy's piece of cake

    Hurra för maj och visst har vi haft det varmt när solen strålat idag. Värre var det igår då det var blåsigt och kallt, hu! Oj, så fiffigt att få liv i torra och livlösa bullar på det här viset. Låter riktigt gott! 🙂

    Svara

  2. annepauline

    Det där kan man verkligen kalla andra bullar. Ska absolut prova vid tillfälle. Lergryteköttgrytan blev väldigt god kan jag intyga.Tänk, att all mat man gör i lergrytan blir god. Det smakar nästan som ”förr i vääden” när maten stått och puttrat på vedspis.

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.