Mandeltorsk med rökta mandlar
Mandeltorsk med rökta mandlar

Upphottad mandeltorsk med rökta mandlar.

Nu ska ni denna lill-lördag få ta del av ett recept som innehåller rökta mandlar, västerbottensost, färsk torsk och smör. Låter det smarrigt?!? Ja, det garanterar vi minsann att det är!

Men först ska ni få höra historien från början
Det var en gång ett matälskande par som var nere i affären för att handla. Inköpen sträckte sig till färdiga köttbullar och pulvermos ty deras kök var helt utrivet att där inte fanns någon möjlighet att kocka. Det enda de hade till sitt förfogande var en mikrovågsugn samt en vattenkokare.  De tyckte så synd om sig själva att de bestämde att lyxa till det med något extra gott. Inte heller kunde de sälla sig till skaran som gör att deras land ligger i topp bland lösviktsgodisförsäljningen. De sökte sig mot stationen för naturgodis och fann att där tillkommit några nyheter. Alltid spännande att testa något nytt så de köpte hem både kanderade nötter med honung och kanel samt rökta mandlar från Exotic Snacks. Sedan den dagen har de rökta mandlarna ett starkt grepp om deras smaklökar och godisskålen tros ha ett hål i botten för den gapar alltid tom.

Det var med munnen full av dessa rökta mandlar som frun i lägenheten började fantisera om att använda dem i matlagning och helst med fisk. I helgen som var provlagade vi således en upphottad variant av mandeltorsk.

Smakupplevelsen var rena drömmen! Tänk er en saftig fiskbit som delar sig vid lamellerna på ett perfekt sätt med toner av rökighet, mandel, västerbottensost och smör. Smaker som smälte samman på ett underbart sätt, där inget tog över utan bildade en perfekt helhet. Vi är helt lyriska över denna rökta mandeltorsk!

Återigen upprepar vi det viktiga att inte tillreda fisken för länge i ugn med risk för att den lätt blir torr.

Så glöm skolmatsalens torra mandeltorsk och satsa på en lite mer vågad, rökig och så mycket godare variant. Har ni inte ännu planerat in den kommande helgens mat så kanske ni skriver in detta på menyn?!?

 

Med dessa mängder blir det 2 stora portioner för man beräknar 200-250 g fisk/portion.

 

Ugnstemperatur: 200°

 

ca. 500 g torsk
salt, svartpeppar
citronsaft
vatten
1 dl rökta mandlar
75 g smör
3 1/4 msk ströbröd
1 dl riven Västerbottensost
1/2 dl hackad persilja

 

Lägg fisken i en smord ugnsform. Salta och peppra fisken och pressa över lite citronsaft.  Häll lite vatten i bottnen av ugnsformen så att botten täcks.


Använd matberedare med kniven monterad för att hacka de rökta mandlarna grovt. Blanda i smöret, ströbrödet, västerbottensosten,
persiljan och lite salt och mixa till en smulig massa.

 

 

 

 

 

Fördela mandelblandningen över fisken. In i mitten av ugnen ca. 10 minuter och sen någon minut med grillfunktionen på för att sätta färg på mandeltoppingen. Låt sedan fisken vila en stund under folietäcke.

Gott att servera till är pressad potatis samt smörstekt sparris.

 

I vinglasen hade vi vår favorit bland vita viner som passar minst lika bra som sällskapsvin som till fiskrätter, nämligen Moncaros Verdicchio, nr. 22424 i Systembolagets katalog. Vinet är torrt med hög fruktighet och blir inte ”surt” av att det blir värms upp i glasen.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.