Fredag 17 januari 2014
Inte för att vi vill verka tjatiga men här blir det äppligt på bloggen igen. Ni får ursäkta, men vi kan absolut inte längre sitta och hålla inne med receptet på denna fantastiskt calvadossiga äppelpaj. Vi menar, det är ju trots allt fredag och både helg samt snö i sikte och då säger väl ingen nej till en lyxig paj med äpple i.
Det här är en paj vi tar till när det vankas tillfällen som kräver lite mera flärd såsom när gumman fyllde trettio år (det var länge sen nu, långt innan denna blogg ens existerade!) och nu senast på självaste nyårsafton när vi myste med finfina vänner.
Bli nu inte förskräckta utav alkoholmängden, 2 dl calvados låter inte bara mycket utan det är det också. Men själva alkoholen avdunstar när man låter äppelbrännvinet koka in med äppelbitarna. Kvar blir äppelbitar som smakar så mycket mer äpple än ett färskt äpple. Mycket mer mustig och fyllig äppelsmak än ni någonsin tidigare smakat.
Pajen ser väldigt enkel ut och fattig i fyllningen men den är en ren smakexplosion av äpple. Och vi tycker att det är godast att servera enkel vaniljgrädde till.
Receptet har vi hittat hos ICA-Kuriren.
Ugnstemperatur: förgrädda i 175° och pajen gräddas senare i 225°
Ca. 6 bitar.
Pajdeg:
150 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk socker
Fyllning:
ca. 500 g äpplen, skalade och tärnade
100 g smör
1 dl socker
2 dl calvados (äppelbrännvin)
Till servering:
lättvispad grädde smaksatt med vaniljpulver
Nyp ihop smör, mjöl och sockersorterna till en deg. Låt vila kallt en stund i kylen.
Stek äppelbitarna i smör tillsammans med sockret. Tillsätt calvadosen och låt koka ihop med äppelbitarna. Det här momentet tar en stund, räkna med 45-60 minuter.
Klä en smord pajform, med diameter 24 cm, med degen. Förgrädda på den lägre ugnstemperaturen i ca. 10 minuter.
Öka på ugnsvärmen. Fyll det förgräddade pajskalet med äppelbitarna och grädda i ca. 10 minuter eller tills pajen fått en fin gyllenbrun yta.
Servera pajen, gärna ljummen eller i alla fall rumstempererad, tillsammans med vaniljgrädde.
En äppelpaj som smakar så mycket mer äpple tack vare att äppelbitarna fått koka ihop med calvados.
Önskar er alla fina människor en underbar helg!
Smarrig äppelstund!
~Neta & Peppe~
Sara på Vardag.nu
Looking good! Jag har en burk äppelmarmelad med calvados i kylen, som jag fick av Kiviks i höstas. Måste äta upp den ju kände jag 😀
Livsnjutarna
Hoppas du sparade själva burken och att innehållet var gott! 😉
Amy's piece of cake
Gott med äppelpaj, det var längesedan jag åt det nu. Spännande med calvados i också, kram på er!
Livsnjutarna
Ja, den här äppelpajen är verkligen något extra. Roligt att du tittade förbi Amy, kram på dig också! 🙂
Bland bakverk och kastruller
Äpplepaj i alla former går alltid hem, den här med calvados låter riktigt god!!
Livsnjutarna
Den är nog vår favorit av alla äppelpajer.