Torsdag 3 december 2015
Och på den tredje dagen bjuder vi på gammaldags småkakor som andas tradition och barndom. Ett recept som härstammar från Netas mor och mormor gömmer sig bakom julkalenderns tredje lucka. Men båda har vi knaprat på dessa kakor på varsitt håll när vi var små.
Tant Hannas kakor är småkakor som aldrig går ur tiden. Bakas året om men hör extra mycket ihop med julen. Omtyckta av generation efter generation och de smakar precis som de alltid smakat. Lättbakade och med ingredienser som oftast finns hemma. Lämpliga för de med äggallergi eftersom de inte innehåller ett endaste ägg.
Kännetecknet är gaffelmärket på kakorna. Vi vet att det finns småkakor som går under namnet gaffelkakor men recepten där har inte mycket gemensamt med Tant Hannas kakor. På vår finlandssvenska dialekt från Österbotten brukar vi tala om ”gaffilkrystona” och då vet alla vilka kakor det gäller.
Vill man vara riktigt noga provgräddar man först några kakor för att se om de flyter ut. Då kan man ha i lite mer mjöl i degen. Annars gräddar man alla med en gång och chansar att de ska bli bra. Oavsett hur de ser ut smakar de alltid som de ska!
Ca. 85 stycken.
Ugnstemperatur: 175°C
150 g smör
1 1/2 dl vispgrädde
3 dl socker
5 dl vetemjöl
3 dl potatismjöl
1 tsk bikarbonat (matsoda i Finland)
Smält smöret i en stor kastrull och flytta kastrullen från värmekällan. Blanda i vispgrädden och låt svalna en liten stund. Rör ner sockret.
Blanda vetemjöl och potatismjöl och rör sedan ner det i smörblandningen tillsammans med bikarbonat/soda.
Rulla degen till bollar, ca. 2 1/2 cm i diameter, och lägg dem på en bakpappersklädd plåt inte alltför tätt. Tryck till kakorna med en gaffel.
Grädda småkakorna mitt i ugnen, ca. 10 minuter, tills de börjar få lite färg. Låt kallna helt på bakbord innan de läggs i en lufttät burk för förvaring.
Vem är den där Tant Hanna egentligen?
För ett år sedan bakom lucka 3, gömde sig en storfavorit på vårt julbord – nämligen gravad makrill. Inget komplett julbord utan den!
Och för att ni inte ska missa detta måste vi bara nämna det för er här och nu omedelbums. Från och med i tisdags finns ”Livsnjutarnas Gourmetkök” även på sociala mediet Instagram. Japp, nu är det gjort och bättre sent än aldrig. Så leta upp oss där så missar du absolut ingenting!
Smaklig jul!
~Neta & Peppe~