Tisdag 7 februari 2017
Verkar som att vi snöat in oss (ja det kom faktiskt några snöflingor idag) på dessa fiskbullar à la bäste Leif Mannerström. Nu kommer ni bara att associera till de där hemska konservburkarna med fiskbullar så nej, nej, nej – tänk om!
De här fantastiskt goda torskbullarna som vi gör på torskblock från frysen är saftiga och luftiga med en mjuk konsistens. De hade premiär hos oss på vårt senaste julbord men även om receptet är från Mannerströms julkokbok så har vi hunnit med några omgångar till av dem sedan dess och senast nu ikväll. Så nu äntligen ska ni också få ta del av dem.
De är precis lika enkla att göra som vanliga köttbullar men går betydligt fortare att steka. Frågar ni oss så vinner torskbullarna med hästlängder över vanliga köttbullar just nu. Till dessa fiskbullar serverar vi en enkel romsås på en bas av turkisk yoghurt med lite höftade mängder.
4 portioner.
600 g urbenad torskfilé (djupfryst torskblock går fint)
2 gula lökar
smör till stekning
1/2 kokt, kall potatis
2 ägg
2 msk ströbröd
1 1/2 msk finskuren dill
1 1/2 tsk salt
3/4 krm malen vitpeppar
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör utan att den får färg, låt svalna.
Mosa potatisen och lägg den i en bunke tillsammans med löken. Tillsätt ägg och ströbröd.
Mixa torsken i en matberedare med kniven monterad till en fiskfärs. Vänd ner fiskfärs och dill i lökblandningen. Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn färs.
Forma färsen till små bullar och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna i ca. 5 minuter.
Servera fiskbullarna med kokt potatis och en enkel romsås med lite grönsaker vid sidan om.
Enkel romsås:
turkisk yoghurt
sikrom
finhackad dill
salt
svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av. Låt stå kallt fram till servering.
Morgondagens matlådor är fyllda med dessa torskbullar. Efter två dagar hemmastudier (varje måndag och tisdag) ska även frun iväg till skolan för en teoridag (varannan onsdag) och sen avslutas skolveckan med två heldagar i bageriet och imorgon får vi reda på vad som ska bakas denna vecka.
Smaklig fiskstund!
~Neta & Peppe~