Denna paj har en härlig kombination av smör och rabarber, där smakerna verkligen får tala för sig själva. En lite knäckig ton på rabarberns syrliga stämma. För att vara en efterrättspaj innehåller den inte alls mycket socker och vi har valt att inte sockra rabarbern extra, hälsosamt värre.
Ursprunget till denna paj (från början äppelpaj) tillägnar vi vår vän Jessica uppe i Umeåtrakten som delade med sig av detta recept när hon och Agneta pluggade tillsammans på gymnasiet. Japp, en pajklassiker som bara blir bättre med åren, liksom vi själva!
Vi har valt att använda fiberhavregryn i pajdegen och ingen skillnad märks, det smakar precis lika gott ändå! Istället för vaniljsås serverades vår somriga rabarberpaj tillsammans med vispad grädde smaksatt med vaniljpulver, mumsfilibabba!
Denna rabarberpaj blir också vårt bidrag till Månadens sötsak där temat för maj är sommar.
Till en rund pajform, ca. 24 cm i diameter. Ugnstemperatur: 200°
1/2 liter rabarber, skivad
200 g smör i tärningar
2 dl havregryn / fiberhavregryn
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
Smörj en pajform. Fördela rabarbern jämnt på botten.
Blanda de torra ingredienserna och nyp ihop dem med smöret. Platta ut pajdegen, små bitar åt gången, mellan händerna och lägg som ett heltäckande lock över rabarbern.
Grädda i mitten av ugnen tills pajen fått fin guldbrun färg, 15-20 minuter. Låt pajen svalna lite innan servering.
Servera med vaniljgrädde.
Ut och njut!
~Neta & Peppe~
Lena
Ska man rösta på er då eller vad….???
livsnjutarna
Nope, ingen tävling bara en inspirerande bakutmaning med olika teman för varje månad. Men tack för din röst ändå! 😉
Amy's piece of cake
Visst är rabarberpaj sommar, underbart!
livsnjutarna
Och sommar har vi verkligen nu, härligt! 🙂