Söndag 11 september 2016
Hösten är här – eller så inte! Med grader över tjugostrecket kan man undra vad som händer och det verkar hålla i sig ett bra tag till. Minsann är det inte detta som kallas indiansommar!
Det brukar vara gott med soppa denna tid på året och så får det bli och eftersom denna är vegetarisk och gjord på blomkål känns den ändå lite åt det somrigare hållet. Kanske även något som indianer kan tänkas äta?!?
Soppan är mycket mättande eftersom den innehåller både vispgrädde och parmesanost. Jovisst, lyxig med även vitt vin i och så smarrig att vi vill slå ett extra slag med soppsleven på locket!
Som pricken över i:et är tryffeloljan som man droppar i soppan när man väl serverat sig den i uppvärmd soppskål. Ett gott bröd att bjuda till är heller inte fel.
Receptet kommer från tidningen Buffé (2/2009).
3-4 portioner.
2 schalottenlökar
500 g blomkålsbuketter (frysta går bra men tina dem först)
150 g potatis
smör och rapsolja till stekning
1/2 dl vitt vin
6 dl vatten
1 1/2 msk grönsaksfond
2 dl vispgrädde
30 g (1 dl) riven parmesanost
svartpeppar
salt
Till servering:
tryffelolja
Skala och skär löken i kvartar. Skala och tärna potatisen fint. Dela blomkålen i mindre bitar. Fräs lök, potatis och blomkål i en blandning av smör och rapsolja i två minuter, tillsätt det vita vinet och låt koka in i en minut.
Häll i vatten, grädde och fond och låt koka ca. 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer, tillsätt den rivna parmesanosten och rör tills osten smält. Smaka av med salt och peppar.
Droppa över lite tryffelolja vid servering av soppan och bjud gärna ett gott bröd till.
Till middag ikväll äter vi riktig husmanskost i form av kållåda de luxe för nu har man riktigt bra pris på vitkål i affären. Nästa vecka kommer den och många andra rotfrukter att kosta endast 1 kr/kg i vår mataffär! Dock äter vi middag på varsitt håll ikväll för herr W inleder sin kvällsvecka idag. Det känns helt okej för vi har haft en riktigt skön och fin helg tillsammans.
Lördagslyx i form av champagne och löjromssnittar i solgasset avnjöt vi på favorithaket ”Gustus Gastrobar” i vår lilla stad.
Följt av en liten kräftskiva hemma på vår balkong på tu man hand. En glutenfri Västerbottensostpaj och egengjord limeaioli samsades med både havskräftor och färska räkor och äntligen fick vi tillfälle att provsmaka vår egen flädersnaps. Botten… eller vi menar så klart tummen upp!
Smoothies, smoothies och ännu flera smoothies har vi avnjutit till våra helgfrukostar som vi alltid värnar lite extra om. Det känns som att det snart är läge för ett till frukostspecial med enbart smoothies.
Önskar er alla finingar en underbar avslutning på denna söndag, var rädda om varandra!
Smaklig soppstund!
~Neta & Peppe~