Söndag 28 augusti 2016
Sista lördagen i augusti firas alltid veneziansk afton (villa-avslutning) i våra hemtrakter på finska sidan, så även igår. Man firar av sommaren som varit med kulörta lyktor och krutlukten är påtaglig i den mörka kvällen. Vi gjorde i ordning ett litet smörgåsbord till lunch (ni kan läsa vårt inlägg här från förra året) för att vara med på firandet på ett litet hörn.
Om det nu är dags att säga hejdå till sommaren 2016 (vem vet?!?) så vill vi avsluta den med ett husvagnsspecial med tre middagar tillagade i Omnia-ugnen, även kallad burkugn. Vi har haft den ända sedan ”Grynet”, ja vår husvagn heter så, blev en del av vår familj men först nu under semestern kom vi oss för att prova laga mat i den. Mycket spännande och med ett mycket gott resultat vad gäller alla tre maträtterna; husvagnspaj (som är en Västerbottensostpaj med matjessill och potatis), Janssons frestelse (på kokt potatis) och tonfiskpaj. Allt man tillagar i vanlig ugn kan tillagas i denna burkugn, dock i mindre proportioner.
Så här fungerar en burkugn:
”Fritidsugnen Omnia får värmen från spisen. Det är en väl beprövad konstruktion med tre delar som ger både över- och undervärme.
Bakformen är en specialdesignad rund sockerkaksform med hål i mitten. Den står på ett skålformat underrede av rostfritt stål som också har ett hål i mitten. Skålformen leder varmluft längs bakformens undersida och ger undervärme. Hål i underrede och bakform gör att spisvärmen går upp, träffar locket och ger övervärme. Locket har ventilationshål.”
(Källa: Omnia Sweden)
Husvagnspaj med Västerbottensost, matjessill och potatis
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskallt
1 msk kallt vatten
Nyp ihop mjöl och smör, tillsätt vatten och jobba snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt i plastpåse ca. 1 timme. Tryck ut degen i smord Omnia-form.
Fyllning:
8 mindre kokta färskpotatisar, skivade
1 burk (200 g) matjessill i bit
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
150 g riven Västerbottensost
en nypa salt
Fördela den skivade potatisen omlott i pajskalet, lägg sillbitarna ovanpå.
Vispa ihop ägg, grädde, ost, peppar och salt och häll i pajskalet. Peta med en gaffel så att det rinner ner överallt bland potatisen.
Grädda ca. 60 minuter på minsta lågan på gasolspis.
Garnering:
färsk gräslök
Janssons frestelse
3-4 portioner.
15 mindre, kokta färskpotatisar, skivade
1 silverlök, skivad
smör
1 burk (125 g) ansjovisfiléer (Grebbestads)
lite ansjovisspad
3 dl vispgrädde
ströbröd
Garnering:
färsk gräslök
Stek löken i smör tills den blivit mjuk utan att få färg.
Smörj Omnia-formen och lägg ett tjockt lager potatisskivor i botten följt av silverlöken och ansjovisfiléerna. Lägg på det sista av potatisen och häll på lite ansjovisspad och grädden.
Strö ströbröd på ytan och lägg på några klickar smör.
Grädda på minsta lågan på gasolspis ca. 35 minuter och öka därefter på lågan lite mer i ca. 10 minuter.
Klipp över lite gräslök innan servering och servera med en sallad till.
Tonfiskpaj
Pajdeg:
2 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl havregryn
125 g smör
1 msk kallt vatten
Nyp ihop mjöl, havregryn och smör, tillsätt vatten och jobba snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt i plastpåse ca. 1 timme. Tryck ut degen i smord Omnia-form.
Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 1/2 msk kapris
1 burk (185 g) tonfisk i vatten
150 g riven Västerbottensost
1 1/2 tsk torkad dill
en nypa salt
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet.
Grädda på minsta lågan på gasolspis ca. 1 timme.
Servera gärna en sallad till pajen.
Vilken härlig semester vi fick ute på Malö camping med vår ”Grynet”, Hobby 440 De Luxe, årsmodell 1999. En och en halv vecka med det bästa tänkbara vädret. Utomhus dagarna lång med havet på andra sidan vägen och alla måltider avnjöts under markisens skugga. Markisen var helt klart ett lyckat inköp denna säsong. Enbart inne i husvagnen för att sova om nätterna. Vilken livskvalitet och vi kände att vi hade allt vi behövde!
Allt gott till er alla finingar!
Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~
Anne Forstén
Trevlig blogg ni har. Är också finlandssvensk och har just påbörjat två matbloggar. forreliini.blogspot.fi (Landebistro) o forrecuisine.com. blogspot.fi (Maalaisbistro). Kolla. Datoranvändning haltar lite… Mvh, Anne Forstén
Livsnjutarna
Hej på dig, roligt att du hittat till oss. Då ska vi spana in dina bloggar, välkommen åter och allt gott till dig! //Neta & Peppe.