Onsdag 20 april 2016
Vi har förstått av flera läsare att vardagsmaten är den som känns svårast att variera. Vi upplever också det ibland och funderar varför det är så. Kan det vara för att vi själva har så höga krav på oss eftersom vi är just matbloggare eller att vi bara har för vana att krångla till det? Varför är det så svårt att finna inspiration till att laga enkla maträtter under vardagarna?
Just därför river vi av ett till vardagsrecept som blev mycket lyckat hemma i vårt kök ikväll. När inspirationen tryter är det ofta kycklingklubbor som åker in i ugnen hos oss kryddade med varierande örter, torkade eller färska. Ikväll blev de kryddade med ingefärapulver och citronmeliss som blev över efter helgens festligheter eftersom vi glömde använda den (oops!).
Ingefärapulvret följde med i premiärboxen från Smakbox. Ni har väl inte glömt att ni får 15% rabatt på er första smakbox med koden ”LIVSNJUTARNA” när ni tecknar en prenumeration på deras hemsida.
Vid sidan om den saftiga och smakrika kycklingen serverade vi en enkel bönsallad där vi blandade i lite majs, färsk persilja, olivolja och smakade av med salt, svartpeppar och en gnutta vitvinsvinäger. I detta hushåll går nämligen alltid kycklingklubbor hand i hand med bönsallad. Perfekt att slänga ihop mellan rundorna till tvättstugan.
2 portioner.
Ugnstemperatur: 200°C
2 stora kycklingklubbor (ca. 600 g)
salt, svartpeppar
1 rågad msk hackad citronmeliss
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 tsk kinesisk soja
1 msk rapsolja
1 krm ingefärapulver
citronsaft
Blanda citronmeliss, vitlök, soja, olja och ingefärapulver.
Lyft på kycklingklubbornas skinn och skär några ytliga snitt i köttet, droppa över lite citronsaft, salta och peppra. Fördela citronmelissblandningen ovanpå och även lite på undersidan. Lägg tillbaka kycklingskinnet så kapslas kryddorna in.
Lägg kycklingklubborna i en smord ugnssäker form och stek dem i ugnens mitt ca. 40 minuter tills innertemperaturen nått 82°C vid benet eller tills köttsaften är klar när man sticker i klubban.
Skeda över lite extra av stekskyn på kycklingen vid servering.
Bönsallad:
2-3 portioner.
1 förpackning (380 g) kokta kidneybönor
1 burk (150 g) majs
1 msk hackad färsk persilja
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
1 krm vitvinsvinäger
Blanda bönor, majs, persilja och olja. Smaka av med salt, svartpeppar och vitvinsvinäger.
Senare halvan av april och idag klipptes gräset på vår gård för allra första gången detta år. Vilken ljuvlig sommardoft ihop med magnoliabusken som blommar för fullt. Det är allt vackert nu ihop med de rosafärgade japanska körsbärsträden som står i blom. Och allt detta är gratis att njuta av, helt fantastiskt!
Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~