Torsdag 24 december 2015
”Nu har vi ljus här i vårt hus, julen är kommen hopp tra-la-la-la…” Välkommen du mysiga julafton, som vi har längtat och väntat! Äntligen är dagen kommen när vi öppnar den allra sista luckan i denna matiga kalender. Efter detta 24-dagars bloggmaraton (va, är vi redan i mål?!?) tar vi nu jullov i några dagar. Vi hoppas att vi lyckats förmedla lite extra inspiration på julgottigheter till er alla finingar och att alla hittat något som passar för en var.
Sista luckan bjuder på något som ni absolut måste testa och ni hinner med att göra det redan idag om ni vill. Så länge ni har saffran och västerbottensost hemmavid är det bara att hugga in på detta recept.
Saffransmarinerad västerbottensost, det är precis så gott och smarrigt som det låter. Finns inte särskilt mycket att orda om utöver, mer än det är en väldigt lyckad kombination och att osten blir så vackert saffransfärgad. En lite annorlunda twist på den gudomligt goda västerbottensosten.
Vi kan tipsa om att göra hela marinaden och sen göra lite marinerad ost åt gången om man är ett litet hushåll som vi. Marinaden håller flera veckor i kylskåp.
Receptet har vi hittat på GP Mat & Dryck (28/11 2013).
Dryckestips enligt vårt lokala Systembolag och som vi gärna skickar vidare till er. En engelsk ekologisk ale, ”Brakspear Oxford Gold” (1533).
10 mingelportioner.
1 kuvert saffran (1/2 g)
1 nypa salt
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 tsk citronsaft
2 tsk flytande akaciahonung
svartpeppar
ca. 250 g västerbottensost
Till servering:
smörgåskrasse
1/2 dl solfrosfrön, rostade
Stöt saffran med saltet i en mortel, lös upp i oljan så gott det går. Tillsätt citronsaft och honung.
Skär osten i små kuber, blanda med saffransoljan och smaka av med svartpeppar och eventuellt lite mer salt. Låt stå och marinera 1-2 timmar (ju längre tid desto mer smak!) i rumstemperatur i en skål med lock, vänd skålen emellanåt så att marinaden kommer åt all ost.
Lägg upp ostkuberna på ett serveringsfat och klipp över krasse och dekorera med rostade solrosfrön.
Är ni ännu lite sugna på snabblagat julgodis tipsar vi till sist om rice krispies treat-rutor med mörk choklad som gömde sig bakom förra årets tjugofjärde julkalenderlucka. Slutet gôtt, allting sött!
”Sen julafton kommer
som vi har väntat på
och alla blir så glada
att klappar ge och få.”
Från djupet av våra hjärtan vill vi nu önska er alla finingar en riktigt
~GOD & FRIDFULL JUL~
Var rädda om varandra och kom ihåg att julen bor i våra hjärtan och inte i vad som finns under granen.
Smaklig jul!
~Neta & Peppe~
Min Lilla Kokvrå
En riktigt God Jul till Er! Kram Birgitta
milla
Vilket härligt recept på saffransmarinad 🙂
God fortsättning tiller