Söndag 13 december 2015
”När tredje ljuset brinner
vi juleklappar syr
och mamma bakar kakor
och har ett fasligt styr.”
Idag har det funnits många chanser att mysa lite extra så här inför julen. Sköna söndag, tredje adventsljuset har tänts och Lucia har spridit ljus och vacker sång. Som bonus passade vi på att även ta oss till Jul på Liseberg och gå runt där i ett par timmar och mysa (och frysa!).
Dagen till ära får det bli en riktigt julig och enkel dessert. Saftiga och söta apelsiner som fått gotta till sig ett par timmar i en kryddig lag med stjärnanis, kanelstång, saffran och kryddnejlikor. Saffransapelsinerna serveras sedan med lättvispad grädde och rostade mandelspån.
Desserten ger toner av bittermandel och är mycket smakrik tack vare den kryddiga lagen. Juligt och underbart gott! Perfekt att avsluta julaftonen med denna efterrätt för den känns så fräsch och lätt jämfört med all den tunga julmaten.
Receptet har vi blivit tipsade om av en som följer vår blogg som i sin tur hittat det i någon tidning så det riktiga ursprunget vågar vi inte sia om. Men hur som haver är dessa saffransapelsiner för goda att inte sprida vidare.
Till denna efterrätt vill vi även komma med ett vintips. På rekommendation från vårt lokala bolag drack vi det vita efterrättsvinet ”Nederburg” (Noble late harvest, Sydafrika, nr. 2741) och det var en perfekt kombination.
4 portioner.
4 stora, saftiga och söta apelsiner
Kryddig lag:
2 dl vatten
2 dl socker
2 hela stjärnanis
1 liten kanelstång
1 kuvert (à 1/2 g) saffran
4 hela kryddnejlikor
Till servering:
lättvispad grädde
rostade mandelspån
Skär med vass kniv bort allt skal på apelsinerna och skär sedan ut skinnfria apelsinfiléer. Lägg dem i en skål.
Koka vatten och socker till lagen i en kastrull, inte för stor. Låt bubbelkoka ett par minuter utan lock och lägg sedan i kryddorna. Låt lagen småkoka, fortfarande utan lock, i ca. 5 minuter.
Ta upp stjärnanisen och låt lagen svalna något. Häll sedan lagen över apelsinfiléerna. Låt stå och dra i rumstemperatur 1-2 timmar.
Servera de kryddiga apelsinfiléerna med lättvispad grädde och rostade mandelspån.
Som sagt har detta varit en dag i myshetens tecken. Väckarklockan ringde 7.00 imorse för att vi skulle hinna duka fram till frukost på soffbordet och sedan satt vi där och ryste av välbehag till Luciamorgon på tv. Visst att programmet gick i repris nu till kvällen men det är inte samma sak. Luciasånger ska lyssnas till med sömnskorv kvar i ögat för den rätta känslan. Så visst är vi allt lite trötter nu för natten bjöd bara på fyra timmars sömn. Men så är det när det är galej, vi får ta igen skönhetssömnen inatt istället. Roligt hade vi i alla fall!
Söndagen har bjudit på strålande sol och grader kring nollstrecket och nu till kvällen till och med några minusgrader. Det är en dag som denna (när det inte regnar spik!) man får passa på att söka sig till Jul på Liseberg. Så när vi gick där med andedräkten som ett moln runt omkring oss hand i hand smög sig julkänslorna på under fem miljoner tända ljus och julmusik som ljöd ur högtalarna. Vi försöker ta oss dit varje år men vi åker inte längre dit med avsikt att köpa saker utan för känslans skull.
Och avslutningsvis kanske ni undrar över vad som fanns i lucka tretton för precis ett år sedan. Det har vi koll på minsann och kan berätta att då frestade vi er med chokladnötter.
Återstår nu för oss att önska alla godnatt och med förhoppning om att ni alla finingar får en toppenstart på den sista hela veckan innan julhelgen är här. Ta bara ett djupt andetag så ska ni se att det mesta ordnar sig ändå.
Smaklig jul!
~Neta & Peppe~