Onsdag 18 november 2015
Så är den roliga och förhoppningsfulla mitt-i-veckan dagen kommen igen. Vi tänkte bjussa er på lite salladsinspiration. Kanske något som lockar till fredagsmyset eller en helt vanlig vardag när man kommer hem trött och grinig efter en tuff arbetsdag. Vi vet allt hur man kan känna sig när det är som allra värst!
Salladstallrikar behöver inte enbart vara förknippade med varma årstider. För att få tillvaron, regnmolnen och novembermörkret att kännas lite lättare och ljusare behövs det färg på tallriken och vitaminer i alla dess former. Det kommer både knopp och kropp att tacka dig för när middagen väl satt sig i magen.
Tänk på att du inte behöver följa våra salladskompositioner helt slaviskt utan kolla runt i kylskåpet, ta lite av varje av det du har hemma. Vi anger inga mängder eller proportioner utan det bestämmer man själv. Inspiration är till för att inspirera! Här viftas det inte runt med någon pekpinne, punkt slut.
Nedan följer fyra matiga salladsförslag, alla med fisk och/eller skaldjur. Känner ni för en mer köttig sallad med italienska toner klickar ni här. Är ni mer sugna på en kalkonsallad kikar ni här eller föredrar ni hellre kyckling med en currydressing så hittas den här. Då ska väl alla ha hittat något att ha på sin salladstallrik hoppas vi.
Gravad lax- och räksallad:
salladsmix
fullkornsbulgur
majs
tomat
kalamataoliver
västerbottensost, tärnad
gravad lax
räkor
gul paprika
avokado
mango
nötmix, rostad
Dressing:
turkisk yoghurt
saffran
kallpressad rapsolja
salt
citronsaft
flytande honung
Gravad laxsallad:
babyspenat
gula cocktailtomater
orange paprika
galiamelon
rädisor
fetaost
avokado
gravad lax
kokt, smörslungad (färsk) potatis
Att toppa med:
färsk dill
Dressing:
turkisk yoghurt
färsk dill
citronmeliss
svartpeppar
Till servering:
lantciabatta
Tonfisksallad:
babyspenat
fullkornscouscous
ärtskott
gurka
rödlök
vilda tomater
kalamataoliver
avokado
kokt ägg
tonfisk på burk i vatten
paprika
fetaost
Toppa med:
olivolja
svartpeppar
Räksallad:
salladsmix
kamutvete
cocktailtomat i olika färger
gurka
rödlök
avokado
paprika
fetaost
brieost
ärtskott
räkor
pinje- och cashewnötter, rostade
Toppa med:
olivolja
pressad citron
Till servering:
bruschetta med olivolja, flingsalt och svartpeppar
Tvättstugan kallar. Regnet det öser ner. Frugan kraxar och snorar. En helt vanlig novemberkväll. Frågan dök upp om vi ska skicka julkort i år. Ja, se julen närmar sig sakta men säkert. Det sägs att ansjovisen inte kommer att räcka till i kommande juletider så vi har hamstrat. I kylskåpet tronar åtta burkar, vi tror det ska räcka. Här vill vi inte ha några ansjoviskryddade sillfiléer i vår Jansson när den ska in i ugnen.
Simma lugnt därute så hörs vi snart igen!
Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~
annepauline
Oh, vilka läckra sallader! Så otroligt fina bilder dessutom.
Livsnjutarna
Tack snälla du Anne för de värmande orden. Hoppas du får en trevlig helg, kram på dig!
Sara på Vardag.nu
Visst kan man äta sallad året om! Vi äter gärna matiga sallader även nu, kanske med lite varma ingredienser som grillad kyckling, något gryn eller med en varm smörgås till 🙂
Livsnjutarna
Skönt att höra att vi inte är ensamma om salladstallrikar året runt 😉