Tisdag 24 mars 2015
Japp, lite påskinspiration utlovades igår på denna kanal så det är allt bäst att vi gör slag i saken och helst omedelbums. Påsken kommer ju redan nästa vecka. Vad planerar du äta till påsk? Blir det 3-rätters påskmiddag eller dukar du upp en buffé?
Den här goda och salta matjessilltårtan smaskade vi faktiskt i oss som förrätt förra påsken. Så länge som ett år har den fått stå och vänta på sin tur att visa sig här. Som en smörgåstårta i cheesecakestil.
Denna silltårta ser väldigt proffsig och svårgjord ut men vi kan lova att det är den inte. De olika momenten tar heller inte särskilt lång tid att göra men skapelsen kommer garanterat att imponera på dina gäster. Garneringen gör verkligen sitt till när man delat på äggvitan och äggulan. Tårtan har minsann råg i ryggen och vi använde äkta finskt rågbröd i botten. Då kan det nämligen aldrig bli fel. Väldigt mättande kan vi intyga.
Det här var verkligen ett helt nytt sätt för oss att äta matjessill på men ack så god. Vi halverade receptet och använde vår tårtring på 15 cm i diameter, därför ser tårtan så liten ut på bild. Receptet nedan är dock återgivet i sin rätta storlek.
Receptet är hämtat från tidningen ”Mitt kök” (4/2014).
1 tårta, diameter 24 cm.
Botten:
500 g finskt rågbröd
250 g smör
Fyllning:
200 g färskost, t.ex. Philadelphia
3 dl gräddfil
300 g matjessill
1 dl lag från matjessillen
5 gelatinblad
Topping:
7 kokta äggvitor
7 kokta äggulor
1 kruka gräslök
1 rödlök
Smält smöret. Mixa rågbrödet med smält smör i matberedare med kniven monterad. Tryck ut brödet jämnt på botten av en form med löstagbar kant. (Vi klädde vår form invändigt med plastfolie därav den rustika och veckade kanten på fyllningen.) Ställ kallt.
Finhacka matjessillen. Lägg gelatinet i kallt vatten. Värm försiktigt gräddfil, färskost, matjessill och matjeslagen i en kastrull på spisen. Lägg i de blötlagda och urpressade gelatinbladen, rör om så de smälter och häll sedan smeten i kakformen ovanpå brödet. Ställ kallt i minst en timme.
Dela de kokta äggen i vitor och gulor. Hacka gulorna och riv vitorna, skär gräslöken fint och finhacka rödlöken.
Garnera matjessilltårtan i fina rader med äggvitor, äggulor, gräslök och rödlök.
Och kan ni tänka er, idag har solen strålat klart och högt och betydligt varmare väder har det varit. Så härligt med gårdagens kontrast i färskt minne. Peppe gjorde en dagstripp till Malmö med jobbet för att beskåda nya truckar. Neta slutade tidigt och passade på att avnjuta eftermiddagstéet ute i solen i sällskap av mattidningar på jakt efter ytterligare matinspiration. I blomrabatterna frodas snödroppar, krokusar i olika färger, små blåa blommor vi inte vet namnet på och så har påskliljorna blommat upp. Vad härligt med dessa gula färgklickar lite överallt och då känns ju bilderna ovan rätt så i tiden ändå.
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
Mårtenssons kök
Matjesilltårta är sedan några år en stående förrätt på midsommarbordet när vi firar med våra goda vänner, den har vi alltid som uppdrag att ha med oss. Ingen midsommar utan den:) Och visst är det gott, något av det godaste vi vet faktiskt.
Till påsk är vi bortbjudna både långfredag och påskafton så då får vi se vad som bjuds, men vi har våra aningar…
Ha det gott,
kramar
Livsnjutarna
Ja, matjessilltårtan passar lite när som helst och lite överallt, påsk som midsommar för så god är den!
Vilken härlig påskhelg ni har framför er, njut varje minut! 🙂 Kramizar!
Min Lilla Kokrå
Wow, den tårtan ser jättefin och god ut!
Här har vi ännu inget planerat för påsken, att få ta dagen som den kommer känns oerhört lockande. Hoppas det soliga vädret är en föraning om vädret i påsk, jag vill nämligen kunna spendera påsken så mycket som möjligt utomhus i sol och värme. Må så gott! Kram Birgitta
Livsnjutarna
Vi hoppas också på mycket sol och värme. Vi brukar ha en liten påskbuffé på långfredagskvällen eftersom herremannen endast brukar vara ledig lördag under hela påskhelgen. Inte så många rätter på buffén för det är ju bara vi två men allt är ännu inte fastslaget. Kramizar!
annepauline
Åh, så gott det ser ut! Verkar ju inte så svårt heller så undrar om jag ska ta och göra en sådan tårta till påsk. Så himla snyggt att dela upp äggulorna och vitorna i dekorationen.
De klarblåa blommorna som är så vackra på våren heter Scilla. Vissa kallar dem Blåstjärnor.
Livsnjutarna
Tycker vi absolut att du ska göra, det här klarar du galant att göra! 🙂
Och tack för du lär oss lite om blommor, gröna fingrar är inte vår starka sida precis 😉