22 december 2014
Nu är vi inne på slutrakan, julafton siktas bortanför mållinjen, minusgrader eller inte. Det är dags för vår matiga julkalenders lucka tjugotvå. Bakom kulisserna följer vi statistiken över besökarantalet (som aldrig varit större än igår!) här i vårt bloggkök så vi vill passa på att hälsa just Dig välkommen in. Hoppas Du hittar något som faller Dig i smaken och att vi lyckas göra det vi vill göra – nämligen inspirera till godare matlagning och bakning. Funderingar eller önskemål, ris eller ännu hellre ros får gärna plitas ner, antingen i en liten kommentar här eller via e-post (livsnjutarnasgourmetkok@hotmail.se).
Men åter till dagens kalenderlucka. En riktigt julig sill som mycket riktigt smakar glögg. Som vi tycker att glöggsill ska smaka. Sötman från glöggen balanseras upp av sillens sälta. Sillen får också en vackert djupröd färg av både glögg och rödlök. Få ingredienser gör denna sillinläggning mycket enkel att fixa till så här bara ett par dagar till självaste julafton.
Receptet kommer från Spisa.nu
1 förpackning (à 420 g) 5-minuters sill
1/2 rödlök
1 litet äpple, syrligt
Lag:
4 dl glögg (vi använde Blossas lätt vinglögg)
3 lagerblad
Låt sillen rinna av på hushållspapper. Skär sillen i lagom stora bitar. Skala och skiva rödlöken. Skala, kärna ur och tärna äpplet.
Varva sill, rödlök, äpple och lagerblad i en burk och häll sedan på glöggen. Låt stå i kylskåp i ett dygn innan servering.
Som ni kanske kommer ihåg skrev vi igår att det årliga julfikat som blivit något av en tradition skulle gå av stapeln. Med lägenheten fylld med fina vänner igårkväll hade vi dukat upp ett hejdundrande gottebord med enbart hembakat (vad annars?!), både salt och sött. Frun gick hela dan och fixade och donade, ledig som hon var och njöt av varje minut. Det blev precis så julmysigt som vi önskade och alla verkade trivas.
På årets julfikabuffé fanns detta att mumsa på:
Cheddarpaj med prinskorv
Vörtbröd i långpanna med smör och whiskycheddar
Herrgårdspepparkakor med glögg-ädelost
Saffranssockerbullar med vit choklad
Saffranskolapaj (skuren i små mumsbitar med spritsad vaniljgräddtopp)
Rice krispiesrutor med mörk choklad
Finska jultårtor (i miniformat)
Pepparnötter
Julkonfekt från Fazer
I Te-adventskalendern: Gröngölingen. Grön Rooibos från kontrollerade ekologiska odlingar, äppelbitar, apelsinskal, ringblommor, rosépeppar samt naturlig arom.
Smarrig sillstund!
~Neta & Peppe~