17 december 2014.
Hej hopp, här kommer en saffransbulle med sockertopp! I dagens lucka hittas ett fullgott alternativ till den traditionella lussekatten.
Flera i vår bekantskapskrets verkar ha bakat dessa saffransbullar nu inför julen och skrutit på hur fantastiskt goda de blev. Självklart blev vi nyfikna på vad de var för några!
En väldigt lätthanterlig deg och en fyllning som smakade gudomligt. Saftiga i konsistensen och extra goda när de penslats med smält smör efter gräddning och doppats i socker. Testa själva så får ni smaka på juliga bullar som heter duga! Och försök att inte slicka er om munnen när ni äter dem!
Ett hett tips är att verkligen se till att nypa ihop bullarna sen fyllningen lagts i, annars kommer fyllningen att rinna ut på plåten när smör och choklad smälter av ugnsvärmen. Vi vet vad vi talar om (det var mindre vackra ord som yttrades när vi upptäckte missödet!), så ge bullarna ett riktigt nyp så ska de nog bli bra!
Vi valde att frysa in de bullar som blev över helt naturella, så tinar man bara upp dem och penslar dem efter upptining med smält smör och ger dem ett sockerdopp.
Receptet kommer från tidningen Hembakats hemsida.
Ca. 25 stycken.
Ugnstemperatur: 250°C (vi gräddade alla plåtar på en gång och använde varmluft; 225°C)
Saffransdeg:
1 påse (1/2 g) saffran + 1 tsk socker
3 1/2 dl mjölk, 37°C
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
3/4 dl socker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
10-14 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g vit choklad, hackad
2 msk florsocker
50 g smör, rumsvarmt
Garnering:
smör
socker
Stöt saffranet med sockret (1 tsk) i en mortel. Blanda saffran och fingervarm mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk 50-60 minuter.
Fyllning:
Blanda vit choklad, smör och siktat florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som antalet bullar.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca. 25 lika stora delar (använd gärna hushållsvåg för jämn storlek), forma till bollar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.
Lägg bullarna med skarven nedåt på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa under bakduk ca. 30 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca. 10 minuter.
Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i socker. Låt bullarna svalna på galler.
I Te-adventskalendern: Grönt solljus. Grönt te, guarana, citrongräs, ingefära, skuren mynta och apelsinskal från kontrollerade ekologiska odlingar samt naturlig arom.
Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~