11 december 2014
I dagens lucka snackar vi riktig julmat! Här kommer en krämig Jansson för dig som inte gillar den salta och kraftiga smaken av ansjovis, en frestelse med matjessill. Smakrik med lite sötma gör den till en ny favorit hos oss där frugan inte är så förtjust i den hederliga Jansson.
Att koka grovriven potatis direkt i grädden gör också denna variant lite mer snabblagad. Och inte att förglömma att löken ska stekas i smör innan den blandas ner för bästa smakupplevelse.
Gör hela satsen i en stor form eller fördela i små portionsformar, ett mycket trevligt sätt att servera Jansson på där alla får varsin liten form.
4-6 portioner.
Ugnstemperatur: 200°C
500 g fast potatis
1 tsk salt
3 1/2 dl vispgrädde
1 gul lök
smör till stekning
200 g matjessill (vikt utan spad, vi använder Klädesholmens)
lite matjesspad
Till ytan:
ströbröd
smör
Skala och grovriv (vi använde matberedaren) potatisen. Koka upp grädde i en kastrull, tillsätt salt och potatis. Låt potatisen koka tills den är mjuk, ca. 10 minuter.
Skala och skiva löken, stek den mjuk och glansig i smör. Blanda sedan ner den i gräddpotatisen.
Skär matjessillbitarna i små strimlor och blanda ner i gräddpotatisen. Smaka av med lite spad från matjessillen. Häll upp i smord ugnsform eller små portionsformar. Strö lite ströbröd på ytan och lägg någon klick smör på. Grädda i ugnens mitt ca. 30 minuter tills frestelsen fått fin gyllene färg.
I Te-adventskalendern: Söt apelsin. Svart te och apelsinskal från kontrollerade ekologiska odlingar samt naturlig arom.
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~