Måndag 24 november 2014
Tänk att vi inte kommit på detta själva, det här med att grädda raggmunkar i våffeljärn. Raggmunksvåfflor, så otroligt smidigt och enkelt. Inget onödigt kladd! Vacker färg på båda sidorna och ingen som går sönder när de trilskas på stekspaden när man ska vända dem. Stekoset ser man inte röken av.
Detta blev alltså kvällens middag. Våfflor med finriven potatis och morot i. Serverad ihop med stekt bacon (utesluter man det blir det vegetariskt och minst lika gott!) blev det en riktigt mättande måndagsmiddag. Lite snabbkokt lingonsylt (recept nedan) och en färgglad sallad bredvid förvandlades middagsbordet helt plötsligt till måndagslyx. Husmanskost från sin bästa sida!
Tips och recept kommer från Allt om Mat, en favoritsida hos oss.
4 portioner (ca. 8 raggmunksvåfflor.)
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
2 ägg
600 g potatis
150 g morot
Till stekning:
smör
Till servering:
lingonsylt
sallad (grovrivna morötter, apelsin och smulad fetaost hade vi i vår)
knaperstekt bacon
Snabbkokt lingonsylt:
2 dl frysta lingon
1 msk vatten
3/4 dl syltsocker (med pektin)
Blanda alla ingredienser i en liten kastrull. Låt koka upp, mosa lingonen lite med hjälp av en trägaffel och låt sylten småkoka ett par minuter. Häll över i en skål och låt kallna.
Raggmunksvåfflorna:
Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ner mjölken, lite åt gången till en klumpfri smet. Vispa ner äggen.
Skala och finriv potatis och morot och blanda ner rivet i smeten.
Värm våffeljärnet, pensla med lite smör och fyll järnet med en skopa smet. Grädda raggmunksvåfflorna på medelvärme. Lyft försiktigt på locket och lossa raggmunken försiktigt från järnets ovansida.
En uppiggande sallad – grovrivna morötter, apelsin och smulad fetaost.
Och har ni inte koll på dag och datum så vill vi bara göra er uppmärksamma på att det idag är precis en månad kvar till självaste julafton. Våra planer för julbordet har vi smidigt färdigt. Men allt annat återstår. Tanken var att vi skulle vara på gång redan nu med julstädning och lite julbak men ibland blir det inte alltid som man tänkt sig. Frugans förkylning var minst sagt en mycket seg sort som tog rejält på krafterna. Nio sjukdagar från jobbet blev slutresultatet! Tack och lov kom smak- och luktsinnet tillbaka igår kväll efter en och en halv veckas frånvaro. Helt fantastiskt hur gott mat kan smaka när den inte smakar som papper!
Nu har vi bara roligt framför oss, julkänslorna börjar sakta men säkert smyga sig på. Julmyset är här!
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
Min Lilla Kokrå
Raggmunk i våffeljärn! Himla smart!! Måste absolut testas. Kram
Livsnjutarna
Ja, alla bra tips är värt att spridas vidare. Tycker vi absolut att du ska göra! Kramizar.
annepauline
Så himla fiffigt med raggmunk i våffeljärn. Vilken smart person som kommit på den idén. Jag gör raggmunk lite då och då så detta måste jag testa.
Livsnjutarna
Fiffigt är ordet! 🙂
Sara på Vardag.nu
Smart! Det tipset ska jag lägga bakom örat,
Livsnjutarna
Tycker vi att du ska göra! 🙂