Måndag 20 oktober 2014
Denna lasagne går direkt upp på vår fem-i-topplista. En vegetarisk dessutom gjord med vår eminenta egenkomponerade pastasås mellan lasagneplattorna ihop med en riktigt ostig bechamelsås.
Det börjar dyka upp alltfler vegetariska recept här i vårt kök. Kan bero på den enkla anledningen att vi faktiskt äter mycket ”grönare” nu än någonsin. Från att ha försökt ha en vegetarisk dag i veckan under våren utökade vi det till två middagar i veckan efter semestern. Bara för att det finns så många vegetariska rätter som låter så himla goda. Vi håller vår målsättning rätt bra med några få undantag. Hur ofta äter du vegetariskt?
Krämig, smakrik och supergod är ledorden för denna icke-köttiga pastarätt men som ändå mättar bra. Fyllig och mustig likaså. I lasagnen gömmer sig även fetaost som överraskar.
6 portioner.
Ugnstemperatur: 225°C
Vegetarisk sås:
1 zucchini
1 aubergine
1 gul lök
ca. 300 g färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 gul paprika
1 förpackning (500 g) krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 1/2 msk kycklingfond
en skvätt worcestersås
hackad basilika
salt, svartpeppar
olivolja till stekning
Bechamelsås:
30 g smör
3/4 dl idealmjöl
8 dl mjölk
1 tsk salt
2 dl riven smakrik ost
10 lasagneplattor, torkade
150 g fetaost
2 dl riven smakrik ost
Vegetarisk sås:
Skär zucchini och aubergine i strimlor. Skala och hacka löken. Putsa champinjonerna och skiva dem. Tärna paprikan.
Fräs alla grönsaker i en traktörpanna i rejält med olivolja tills grönsakerna börjar mjukna. Häll över de krossade tomaterna (skölj ur förpackningen med en liten skvätt vatten som du häller i traktörpannan) och rör ner tomatpurén och kycklingfonden samt pressa i vitlöksklyftan. Tillsätt en skvätt worcestersås. Tillsätt den hackade basilikan och krydda med salt och svartpeppar. Låt puttra ihop en stund och smaka sedan av och krydda mer om det behövs.
Bechamelsås:
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Häll på lite av mjölken åt gången under kraftig vispning så att inga klumpar bildas. Smaksätt med salt och låt koka under försiktig omrörning ca. 5 minuter. Blanda i den rivna osten.
Smörj en gratängform och lägg ett tunt lager vegetarisk- samt bechamelsås i botten och därefter ett lager lasagneplattor. Varva sedan såser, smulad fetaost och plattor så att det blir tre varv med lasagneplattor. Toppa det sista lagret med lite bechamelsås och riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i ca. 30 minuter. Låt sedan lasagnen vila under folie en stund så att den stadgar sig innan servering.
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
Erikas Taktila stunder
Lasagne är ju så gott, får pröva att göra vegetarisk någon gång.
Vilken trevlig blogg du har . Här kommer jag att kika in igen.
Kram Erika
Livsnjutarna
Lasagne är absolut mycket gott och ibland är det roligt att variera sig med en vegetarisk variant.
Alltid mycket trevligt med en ny besökare här i vårt kök som dessutom vågar lämna en kommentar, du är så välkommen åter!
Kramizar!
Sara på Vardag.nu
Vi äter vegetariskt åtminstone 3 dagar i veckan, ofta mer. Det finns så mycket gott man måste äta! 😉 Jag har gjort någon liknande lasagne tidigare, riktigt gott.
Livsnjutarna
Bra jobbat Sara! 🙂