Söndag 24 november 2013
Denna söndag, med endast en månad kvar till julafton, bjuder vi er på en värmande och mustig gulasch. Med några minusgrader ute känns det helt rätt i tiden. Men det är inte vilken som helst utan en som är gjord på kycklingfilé och är en hyfsat snabbgjord variant. Utan att för den skull behöva tumma på smaken av en välgjord gulasch som i vanliga fall brukar ta 2-3 timmar att tillreda. Receptet på en sådan välsmakande rätt hittar ni här.
Tillsammans med en klick persiljekräm och lite baguette vid sidan om blir detta en mycket god och matig måltid som värmer ända ner i tårna. En måltid att njuta länge av, precis som sig bör en söndagsmiddag!
I glaset: Åbro Sigill, nr. 1457 på Systembolaget. En ljus ekologisk lager med måttlig beska. En favoritöl hos oss båda som passar ypperligt till husmanskost!
4-6 portioner.
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g fast potatis
1 grön paprika
1 röd paprika
1 msk olivolja
1 tsk hel kummin
3 msk ungerskt milt paprikapulver (alt. 3 msk ”vanligt” paprikapulver och 1/2 tsk socker)
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk mejram
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater med chili
7 1/2 dl kycklingbuljong (vatten + 2 msk kycklingfond)
ca. 600 g strimlad kycklingfilé
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar
Persiljekräm:
2 dl crème fraiche
2 msk hackad persilja
Till servering:
baguette
Skala lök, vitlök och potatis. Hacka löken grovt och skiva vitlöksklyftorna. Tärna potatisen och lägg i kallt vattenbad så att den inte mörknar. Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar.
Fräs lök, vitlök och paprika i olivoljan i en soppkastrull tillsammans med kummin, paprikapulver, cayennepeppar och mejram tills löken mjuknat. Rör i tomatpurén och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomatkross och buljong och låt det koka upp.
Lägg i potatisen och låt soppan sjuda i ca. 30 minuter så att potatisen är genomkokt.
Bryn kycklingbitarna i en blandning av smör och olivolja i en stekpanna. Lägg över kycklingen i kastrullen och låt koka 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Till persiljekrämen hackas persiljan och rörs ned i crème fraichen. Låt stå en stund och gotta till sig innan servering.
Servera denna kycklinggulasch med persiljekräm och baguettte.
En värmande och välsmakande gulasch gjord på kyckling.
Kycklinggulasch serverad med en klick persiljekräm och baguette.
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
Amy's piece of cake
Så fina foton och det låter gott…. jag gör ju självklart med quorn istället för kyckling men det låter som en bra idé! Önskar er en trevlig start på veckan!
Livsnjutarna
Tack fina Amy för de snälla orden! Gulasch är alltid en bra idé, särskilt så här på mörka hösten. Ha en fortsatt fin vecka!
Sara på Vardag.nu
Klurigt med kyckling i gulaschen istället för nötkött/färs som det brukar vara. Vitt kött är ju nyttigare har man fått för sig 😉 Och så blir den ju snabblagad också!
Livsnjutarna
Snabblagad och gudomligt god och en gulasch är aldrig fel! 🙂