Söndag 3 november 2013
Igår firade Mats sin 40:nde födelsedag med en Halloweenfest för sina vänner och vi hoppas det blev en trevlig tillställning. Till festligheterna ville han ha en passande tårta. Tårtmakerskan fick veta att han gillar choklad men i övrigt fick hon helt fria händer. Dock hade hon en smakkombination på lut som hon gärna ville pröva och den fick hon klartecken för.
Tårtan är 28 cm i diameter och blev 10,5 cm hög. Tårtan består av en tung chokladbotten i två delar med en kladdkakebotten emellan, fuktade med chokladmjölk. Den är fylld med kokosmousse (gjord på kokosmjölk, recept nedan) och en mild mangomousse med antydning av citron samt ett tunt lager mangopuré under. Tårtan är spacklad med smörkräm smaksatt med lite mangopuré. Täckt med marsipan och alla dekorationer är gjorda i marsipan samt marsipan utblandad med CMC.
Kokosmousse
Detta är en mousse med mjuk och fin kokossmak. Den är mild, krämig och stabil att ha i en tårta.
(Receptet har hittats på Familjeliv av en användare vid namn ”brallison” men sockermängden har reducerats.)
Denna mängd räcker till ett tjockt lager till en tårta med diameter 28 cm.
6 gelatinblad
3 dl kokosmjölk
90 g florsocker
4 1/2 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca. 10 minuter. Låt gelatinbladen rinna av lätt (krama inte ur dem) och smält dem i en kopp 15-20 sekunder i mikron på full effekt.
Sikta och rör ner florsockret i kokosmjölken. Ta 1 dl av kokosmjölken och rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i resten av kokosmjölken.
Vispa grädden och tillsätt 1/3 av den för att mjuka upp smeten och vänd sedan ner resten av grädden i kokosblandningen och blanda försiktigt.
Låt stelna i kylskåp ca. en halv timme innan det är dags att fylla tårtan.
Stilren och enhetlig i färgerna. Siffrorna är medvetet gjorda i svart för att inte framträda så tydligt men ändå är de väldigt effektfulla bland allt det färggranna. (Idén fick jag från Toves fina tårtblogg och hennes Halloweentårta.)
En riktigt buusig spöktårta där spökena, som bor inne i tårtan, tittar ut genom fönsterrutorna men deras röda tunga avslöjar dem.
Är det en födelsedagstårta bör det finnas ett ”grattis” liksom serpentiner och paket.
Runt tårtans kant flyger fladdermöss och spindlar kryper. Nederkanten är smyckad med kulor rullade för hand, de orangea är små pumpor.
BUU!
Blev ni rädda nu?
Starka färger mot svart marsipan är effektfullt.
Tack Mats för att jag fick göra din tårta!
Smarrig tårtstund!
~Neta & Peppe~
Bland bakverk och kastruller
Jättefin som vanligt!!! Spännande det låter med kokosmousse. Kombinationen choklad, kokos och mango kan ju inget annat än bli gott!!!
Kram
Livsnjutarna
Stort tack för de snälla orden Tina!
Ja, kokosmoussen var både spännande och supersmarrig. Vi testade ju två varianter innan vi bestämde oss för denna. En mousse gjord på kokosflingor (som verkar vara den populäraste bland andra tårtmakerskor) och så den här som vann överlägset i vårt test. Lite läskigt med kokosflingor som man måste tugga sönder i en mousse tyckte vi.
annepauline
Jag blir som vanligt djupt imponerad. En sådan fantasi och detaljrikedom! Vilket pillrigt jobb det måste vara att få till alla små grejer. Har inte festdeltagarna något annat att prata om så kan de säkert sitta en hel kväll och prata om tårtan.
Livsnjutarna
Tack för de fina orden Annepauline! 🙂
Tove
Så snygg den är! Fint med klara färger mot allt det svarta. Speciellt mycket tycker jag om ramen och BUU-figuren. 🙂
Livsnjutarna
Tack för den fina tårtkommentaren Tove! 🙂