Fem små äpplen hängde på en gren,
och de växte och växte i solens sken,
men vinden började blåsa och de ramla ner
rakt ner i denna äppelpaj!
Ja, riktigt så här går väl inte denna ramsa men faktum är att fem svenska, härligt syrliga höstäpplen fick ta plats i denna underbart goda äppel- och havrefrestelse, signerad den åländske kocken Michael Björklund och hans receptbok ”Min nordiska mat”.
Vad är väl godare som efterrätt så här års än en paj med ett stort lass med äppelklyftor rullade i mycket kanel? Doften syrliga äpplen och varm kanel, milda makter då blir man knäsvag! Och att avsluta med att ringla över lite sirap gör att pajen blir lagom knäckig i smaken. Vi vågar nog lova att hittills är detta den godaste äppelpaj vi smakat!
Vad vore äppelpaj utan vaniljsås eller vaniljglass att servera till. Här tog faktiskt latheten över och för att göra det enkelt för oss hittade vi ett recept på en vaniljkräm som gick hand i handske med äppelfrestelsen. En vaniljkräm som baserar sig på crème fraiche och som du rör ihop under tiden kaffet droppar klart. Vaniljkrämen får vi tacka Norrmejerier för.
Att denna vaniljkräm är ett mycket bättre (och minst lika enkelt alternativ) som att köpa färdig vaniljvisp säger ju sig självt om man ser på innehållsförteckningen på ett paket Milda vaniljvisp:
Skummjölk, härdat vegetabiliskt fett, socker, skummjölkspulver, emulgeringsmedel (E472b och E472e av vegetabiliskt fett), vaniljarom, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjölk, karragenan), färgämne (betakaroten). (Källa: Milda.se) Låter det gott, eller?
Knäckig äppel- och havrefrestelse:
Ugnstemperatur: 175°
1 paj.
5 syrliga äpplen (vi använde Alice)
1 msk kanel
1 dl socker
150 g smör (lagom rumsvarmt)
2 dl havregryn (vi använde fiberberikade)
1 dl vetemjöl (vi använde dinkelmjöl)
1 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och blanda dem med kanel och 1/2 dl av sockret. Lägg dem åt sidan så länge.
Blanda samman smör, havregryn, mjöl, bakpulver och resten av sockret till en smidig smet. Bred ut ca. hälften av smeten i botten (inte upp på kanterna!) på en smord ugnsfast pajform.
Lägg på äppelklyftorna och klicka på resten av pajsmeten. Ringla över sirapen och grädda i ugn tills pajen fått fin färg, 20-30 minuter beroende på ugn.
Låt pajen svalna till ljummen och servera med vaniljkrämen.
Vaniljkräm:
4 portioner.
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl crème fraiche (34%)
1 msk florsocker
1/2 citron, det rivna skalet
Sikta ner florsockret i de övriga ingredienserna i en vispskål. Vispa med elvisp till fastare och fluffigare konsistens. Tadaa, då var den klar!
Knäckig äppel- och havrefrestelse, den godaste äppelpaj vi hittills smakat!
Äppelpaj doftar höst!
Ljuvliga dofter av kanel och syrliga äpplen samsas i denna knäckiga äppelpaj.
Första jobbveckan har sett sitt slut. Och vi avslutade den på ett mycket trevligt sätt med att gå ut och äta på stans enda kinarestaurang med fina vänner. Den här helgen kommer nog att gå i vänners tecken för ikväll stundar höstens andra kräftskiva. Det ser vi fram emot!
För övrigt har vi strålande väder och sommarvärme hos oss. Med termometern som visar på flera grader över 20-strecket. Så varmt och gõtt att vi i sommarkläder igår eftermiddag kunde ta oss ut till havet, slänga oss på filten på klipporna och fika lite gott. Och idag ser det inte mycket sämre ut på väderfronten. Härligt, soliga dagar tackar vi inte nej till!
Smarrig äppelstund!
~Neta & Peppe~
Amy's piece of cake
Gott med äpplen så här års och nu när de svenska blir färdiga är det mums. Vi har ju äppelträd i trädgården och det brukar bli lite mat och bak med äpplen i 🙂 Kram på er!
livsnjutarna
Ååå, va härligt med trädgård med egna äppelträd i. Hade vi bott närmare hade vi kanske försökt palla några av dig! 😉
Kramizar!
Tina
Äpplepaj är det bästa som finns och det finns så många varianter. Man vill baka alla. Och mycket vaniljsås till!!
Kram
livsnjutarna
Känner igen det där med att man vill baka alla för alla låter så himla goda. 🙂
annepauline
Jag gjorde också äppelpaj igår, mmm, smaskens! Det här receptet som ni presenterar måste jag absolut prova. Tänk att svenska äpplen kostar 25 – 27 kronor kilot medan äpplen från Nya Zeeland kostar 19:90. Receptet på vaniljkräm tackar jag extra mycket för. Ja, tänk så mycket tillsatser det är i all färdigmat. Har ni läst Mats-Eric Nilssons böcker om allt matfusk? Skrämmande läsning. Jag har minsann börjat stå i affärerna och läsa innehållsförteckningarna på allt. Jag ”hittade” en gång kanelbullar i en påse som hade 28 olika ingredienser.
livsnjutarna
Här ligger kilopriset på svenska äpplen på 29,95 kronor… och ändå verkar det vara ett bra skördeår!
Matfusket är enormt utbrett och så läskigt. Böckerna känner vi till och har tagit del av. Djurmat innehåller mindre konstigheter än vad vi människor förväntas stoppa i oss, skrämmande! Det enda vi kan göra är att läsa allt det finstilta på konsumentförpackningarna och rata de allra värsta med att göra eget. Det vi är mest upprörda över nu är att en stormarknads bageri här i stan säljer bakverk under namnet smörkransar som inte innehåller något smör alls, hur kan detta vara möjligt?!?!?