Årets Sillhelg ute på Marstrand med tillhörande Sillrace gick av stapeln i helgen som var. Självklart fanns vi på plats och vilket kanonväder vi hade i lördags där vi strosade runt bland alla matställen som erbjöd provsmakning av egen sillinläggning. Solen strålade från en blå himmel och en härlig havsbris svalkade oss. Mycket folk var i farten precis som sig bör. Ni som följer oss på Facebook fick löpande uppdateringar och bilder på alla de 14 sillar vi smakade och betygsatte för att kunna kora vår favoritsill.
Men för den skull ska vi även ge er våra kära bloggläsare en sillig bildkavalkad och aptitretare. Håll till godo!
(Receptet på vår goda tzatziki hittar ni längst ner.)
Soliga och somriga Marstrand med Carlstens fästning i bakgrunden.
Sill med smak av ramslök, citron och nässlor från Marstrands havshotell.
Betyg: 5 av 5 sillar och vår absoluta favorit!
Societetshuset bjöd på en sill med smak av lagerblad och lime.
Betyg: 1 av 5 sillar.
Arnell på Kajen bjöd på en sekelskiftessill, klassiskt inlagd.
Betyg: 4 av 5 sillar.
Krämig citrussill med lite timjan i serverades hos Carlstens fästning.
Betyg: 4 av 5 sillar.
Somrig ”Pappasill” smaksatt med lök och purjolök från Hälsö Fisk bjöd Bergs konditori på.
Betyg: 3,5 av 5 sillar.
Grand Hotell frestade med en matjessill med rödbeta och pepparrot som toppats med brynt smör.
Betyg: 5 av 5 sillar.
Hos Marstrands Wärdshus hittade vi en curry- och kaprissill toppad med dilläpple.
Betyg: 3 av 5 sillar.
Ta mig till havet…
…medan åskan mullrade på fastlandet och det regnade i hemknutarna.
En utstickare bland sillarna bjöd restaurang Drott på; sill med kallrökt lax, rödlök och dill.
Betyg: 5 av 5 sillar.
Gubben sprang på en förtjusande dam men hon verkade inte lika intresserad att hålla handen…
En asieninspirerad sill lockade våra smaklökar hos Shanti Shanti. En sill som smakade chili, lime och koriander.
Betyg: 4,5 av 5 sillar.
~~~~~~~~~~~~~~~
Sill är sommar och likaså tzatziki. Här får ni vårt recept på den goda grekiska vitlöks- och gurksåsen som passar så fint till grillat av alla de slag. I fredags grillade vi köttfärsspett och åt denna kalla sås till, mumsfilibabba!
Tzatziki
2 rejäla portioner.
150 g medelhavsyoghurt med hög fetthalt
10 cm gurka
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
1 krm salt
1/2 krm malen svartpeppar
Skölj och grovriv gurkan. Lägg gurkrivet i ett durkslag och strö över lite salt. Låt stå och dra en stund och pressa sedan ur vätskan ur gurkan. Blanda gurka med medelhavsyoghurt, pressad vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Tzatziki är gott till all slags grillad mat, så det så!
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
Amy's piece of cake
Jodå, jag har följt ert race 🙂
Tzatziki är gott till det mesta, så det så!
livsnjutarna
Vi kan inte annat än hålla med dig 😉