En lyckad vegetarisk satsning som mättar magen bra. Här har vi friskt vågat komponerat ihop två stycke mat till en enda måltid. Suget efter en grönsaksgratäng var stor liksom efter panerad halloumi och då fick de dagen till ära samsas på våra tallrikar.
Gratängen innehåller alla smaskiga grönsaker man kan tänka sig. Nyttigt så det förslår! Den är inte så salt i sig så därför passar den ypperligt ihop med den salta halloumiosten. Sesamfröna ger en spännande smak på halloumin. Gratäng och ost blir ett riktigt trevligt radarpar på tallriken och blir en lite somrigare och lättare måltid.
Har man grillen igång kan man med fördel grilla halloumin, den blir minsann inte sämre av det. Panerad och stekt halloumi skulle vi också gärna äta som tapas.
Grönsaksgratängen:
4-6 portioner.
Ugnstemperatur: 200°
2 tomater
1 grön zucchini
3 normalstora potatisar
1 röd paprika
1/2 gul lök
1/2 aubergine
250 g broccoli
olivolja till stekning
3 ägg
3 1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt
vitpeppar
Skala lök och potatis. Skär alla grönsaker i 1/2 cm tjocka skivor. Stek allt, utom tomatskivorna, i lite olja. Potatisen behöver längst tid, den ska bli nästan färdigstekt.
Varva alla stekta grönsaker med tomatskivorna i en smord ugnssäker form. Salta lätt mellan varven också.
Vispa samman grädde och ägg och krydda med salt och vitpeppar. Slå blandningen över grönsakerna i formen. Den ska inte täcka grönsakerna helt. Sätt in formen i ugnen tills äggstanningen stelnat. Håll koll så att inte ytan blir för mörk.
Nyttiga grönsaker överdragna med en äggstanning.
Sesampanerad halloumiost:
4 portioner.
400 g halloumi
1 ägg
sesamfrön, ljusa och svarta
olivolja till stekning
Skär halloumin i ca. 1 cm tjocka skivor. Vispa upp ägget i en djuptallrik. Blanda svarta och ljusa sesamfrön på en tallrik.
Vänd halloumiskivorna på båda sidorna i ägget och sedan i sesamfröna. Stek på medelvärme ett par minuter per sida tills osten blivit gyllenbrun.
Grönsaksgratäng med sesampanerad halloumi, gott-gotti-gott-gott!
Vegetariskt på tallriken!
Skulle det vara så att ni inte har något extra för er när helgen (1-2 juni) kommer och ni råkar befinna er i våra hemtrakter vill vi slå ett slag för Sillens Helg ute på vackra Marstrand. Bara vädret tillåter blir det vårt lördagsprogram. Vi ska fylla våra magar med sill på Sillracet där man får provsmaka och rösta fram sin favoritsill hos 14 olika matställen.
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
Amy's piece of cake
Spännande med panerad halloumi, det tror jag inte jag smakat. Det ska jag komma ihåg nästa gång jag har halloumi hemma 🙂
livsnjutarna
Vi gillade den jättemycket och sesamfröna gav en härlig smak.
Lena
Åh vad gott det lät. I synnerhet den däriga osten!
Lena från make a head food
livsnjutarna
Mmm, det var jättemumsigt! 🙂 Panerad halloumi kommer att göras fler gånger.
Mårtenssons kök
Vilket spännande sätt att tillaga osten på, panerad halloumi har vi aldrig provat!
livsnjutarna
Då är vi glada för att ha kunnat tipsa er om denna halloumivariant 🙂