Tro nu inte för allt i världen att vi gått och blivit stora anhängare av LCHF-dieten bara för att det dyker upp ett sånt bröd här och nu. O nej, livet är för kort och härligt (och det finns för mycket goda kakor att baka) för att vi ska hålla oss till strikta och förbjudande dieter när vi inte måste eller känner något behov av det. Vi tror på att man med varierad kost och lagom mycket motion/träning kan må bra men för den skull kan det vara roligt att prova på något nytt.
Vi googlade och letade efter brödrecept som lät goda och det här hittade vi på denna blogg. Vi kan lova att vi var skeptiska när vi såg att det skulle vara sex ägg i ett endaste bröd! Men mycket tack vare brödkryddorna märktes ingen äggsmak av, det var bara själva konsistensen som kändes lite äggig.
En arbetskompis kom med en förfrågan om vi inte kunde baka LCHF-bröd åt honom och ni vet ju att vi redan för en vecka sedan provbakade och provsmakade. Detta bröd fick godkänt så imorse levererade vi tre ny- och hembakta bröd åt honom. Hoppas det smakar Anders!
Nu ska ingen komma och säga att detta smakar som ”vanligt” bröd för det har vi svårt att hålla med om. Däremot är det helt ok men vi tycker att det kräver sitt pålägg, helst en stark ost. Det blev också snäppet godare att rosta.
1 bröd i en avlång bakform (Kaiser 25 cm)
Här är det viktigt att fodra insidan av bakformen med bakplåtspapper.
Ugnstemperatur: 175°
Mixa dessa ingredienser i matberedare till mjöl:
200 g linfrö (vi använder krossat)
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt
Tillsätt i mjölblandningen:
150 g grovhackade valnötter
1/2 msk hela kumminfrön
1/2 msk hela fänkålsfrön
Tillsätt sedan dessa ingredienser:
250 g kesella, 10%
6 ägg
…och rör nu allt till en slät smet. Fördela den klistriga smeten i bakformen.
Garnera med:
1 msk pumpakärnor
Strö pumpakärnor över, platta till dem lite så att de trycks fast.
Grädda brödet på ugnens nedersta fals i ca. 80 minuter, innertemperaturen ska ligga kring 95-97° när brödet är färdigt. Lyft ut brödet ur formen och låt kallna på galler insvept i en bakhandduk.
Ett LCHF-bröd som doftar härligt gott av kummin och fänkål.
Brödet är laddat med grovhackade valnötter.
Skiva gärna brödet i 1/2 cm tunna skivor (det är väldigt mättande!) och frys in med smörpapper emellan annars bör nog detta bröd förvaras i kylen med tanke på den stora mängden ägg.
Smarrig brödstund!
~Neta & Peppe~
Tina
visst kan man äta lchf bröd även om inte går på nån diet. Ett lite annorlunda bröd men säkert jättegott!! Och ägg är ju nyttigt;)
livsnjutarna
Ja, man har ju faktiskt friheten att prova på precis vad man vill och det är härligt!