En enkel och god chokladkräm med anor från mormors tid som har vandrat från generation till generation. Nu dyker den upp i vårt kök när vi deltar i Söta sakers utmaning ”Månadens sötsak” med temat 70-tal. Detta var en återkommande efterrätt på söndagarna i frugans barndomshem även innan hon var född har det berättats. Frun i huset missade slutet på det ljuva 1970-talet med tolv dagar…
Mormors chokladkräm är helt klart ett bättre alternativ till den färdiga och sockersöta chokladpudding som kan köpas i affären av märket ”Jacky”. Eller vad sägs om dess innehållsförteckning:
Fettfri mjölk, socker, majsstärkelse, vegetabilisk olja, fettreducerad kakao (2%), gelatin, emulgeringsmedel (E471), förtjockningsmedel (E410), arom (vanillin), surhetsreglerande medel (E500). (Källa: Procordia)
medan chokladkrämen som vi själva gjort innehåller:
Mjölk, potatismjöl, vatten, kakao, socker, salt, smör
och då undrar vi självklart lite nyfiket, vilken chokladpudding föredrar du?
För när denna efterrätt fått kallna är den väldigt lik chokladpudding till konsistensen. Den är lika god att äta ljummen med kall mjölk till, kanske rent av som ett litet mellanmål och bäst av allt är att man styr sockermängden helt efter eget tycke och smak. Det ska vara enkelt att njuta gott!
När man reder av chokladkrämen med potatismjöl på en sval vätska (mjölken) förhindrar man att det bildas ”sega strängar” i den har vi nu fått lära oss av Netas mamma.
Tillvägagångssättet kräver inte mycket av den som står vid spisen när vi redan har gjort grovjobbet och provlagat och självklart provsmakat. Ge den 5-10 minuter och den är klar!
2 rejäla portioner.
1/2 dl vatten
en klick smör
en nypa salt
1 1/4 msk socker
2 msk kakao
5 dl standardmjölk
2 3/4 msk potatismjöl + lite kallt vatten att röra ut det i
Mät upp vatten, smör, salt, socker och kakao i en kastrull och koka upp under omrörning. Tillsätt mjölken och vispa om. Rör direkt ner potatismjölet utrört med lite vatten. Låt sjuda under ständig omrörning så att krämen tjocknar. Vid första bubblan ska kastrullen bort från spisplattan.
Häll upp i skålar och strö över lite socker för att förhindra att krämen skinnar sig. Låt svalna eller kallna helt och ät den med mjölk, grädde eller vispad grädde.
En chokladkräm att minnas barndomen med…
Blir det kanske chokladkräm till fredagsmyset hos dig?
Smarrig chokladstund!
~Neta & Peppe~
annepauline
Den chokladkrämen gjorde min mamma ofta och så småningom gjorde jag den själv när jag var sugen på något gott. Och tänk: Jag har glömt bort den helt och hållet. Tills nu! Jag hade nog inget salt i, inte vatten heller, vad jag kommer ihåg. Ojoj, det MÅSTE bli en nostalgichock i helgen. – Här är det strålande sol, jätteskönt. Fåglarna kvillrar som bara den, förbereder sig för bobygge och häckning. Härliga tider!
livsnjutarna
Nostagitripp i helgen lät trevligt. Neta hade inte ätit chokladkrämen sen hon flyttade hemifrån så det var verkligen ett trevligt återseende. Och som bonus väldigt gott! 🙂
Mårtenssons kök
Visst är det härligt med mat och minnen, sånt gillas. Man kan ju resa både i tiden och runt jorden med maten.
Om ni kikar in till oss idag så har ni lite uppmuntran att hämta!
livsnjutarna
Ni är då för söta! Kram på er! 🙂
Tina
Chokladpudding var standard hemma hos oss, men det var givetvis pulvervarianten.
Egengjord är ju bäst så klart!!! Den här måste jag prova!!!!
livsnjutarna
Bara att prova den, hoppas den smakar! 🙂