Vegetariska biffar gjorda på zucchini med riven parmesanost i blev årets första köttfria rätt på våra tallrikar. Grönt på italienska! De påminde lite grann i smaken om de goda grönsaksbiffar vi minns från grundskolans matsal och nostalgin slog till hos oss.
Alltför sällan äter vi vegetariskt så vi kan alltid bli bättre och att göra dessa redan detta år banar ju väg för nya köttfria upplevelser under de dagar som komma skall. Nej, inga nyårslöften har blivit lagda om att äta ”kaninmat” en gång i veckan men vi ska ge det ett försök. På denna veckas meny står det redan nerplitat en nygammal vegetarisk maträtt. *klapp på axeln åt oss själva*
Zucchinifritters, som namnet antyder ska de nästintill friteras i olivolja i stekpannan men bara man kommer ihåg att låta dem rinna av på hushållspapper så känns de inte så oljiga i smaken. Och ytan är krispig och gudomligt frasig.
Lite trixigt att forma biffar var det av smeten men bara man tar det med ro och panerar väl och använder stekspade så går det bra. Receptet hittade vi på ett urklipp från Ica-Kuriren 35/2011.
Till dessa zucchinibiffar serverade vi en couscousröra. Vi gjorde i ordning fullkornscouscous (enligt anvisning på förpackning) och blandade ner bitar av fetaost, hackade soltorkade tomater och bitar av marinerad kronärtskocka.
Till 4 portioner (ca. 15 biffar) behövs:
3 zucchini (ca. 1 kg)
1 1/2 tsk salt
4 salladslökar
1 liten vitlöksklyfta
rivet skal av 1 citron
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl riven parmesanost
1/2 dl hackad dill (djupfryst går bra)
Till panering:
ca. 2 dl ströbröd
ca. 1 dl olivolja
Myntasås (till servering):
2 dl grekisk- eller turkisk yoghurt
1/2 – 1 dl hackad, färsk mynta
Skär bort ändarna på zucchinin, riv den grovt på rivjärn eller i en matberedare. Lägg rivet på ett stort fat och strö över lite salt. Låt stå och dra ur vätska ca. 15 minuter.
Myntasåsen: Rör ihop yoghurten med hackad färsk mynta och låt dra i kylskåp tills middagen är klar att servera.
Skiva salladslök och vitlök tunt.
Krama ur zucchinin väl och lägg i en stor bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en jämn och klumpfri smet.
Häll ut ströbrödet på en tallrik. Klicka skedar av zucchinismet i ströbrödet och tryck till lätt så att det blir plättar. Vänd dem försiktigt med en stekspade.
Hetta upp en panna, gärna teflon, med olivolja. Stek plättarna ca. 2 minuter på varje sida tills de har fått fin färg och är frasiga. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera zucchinifritters genast med couscousröran och myntasåsen.
Måndag idag, men vi har fredag på vårt sätt för imorgon är vi båda lediga. Jippiee! Efter två arbetsdagar känner vi oss mer eller mindre knäckta, eller var det 2-års kalaset i lördags för en söt prinsessa som sög musten ur oss. Eller så får vi banna det gråa och halvruggiga vädret därute. Som januari känns det inte med alla dessa plusgrader och gröna gräsmattor men kalendern säger så, då är det säkert sant!
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
annepauline
Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen: Det är härliga recept ni presenterar. Jag gjorde Smuliga vaniljrutor i julhelgen och de var verkligen försvinnande goda. Jag gjorde dem en gång till i trettonhelgen, de försvann lika snabbt då!
livsnjutarna
Tack snälla du, vilken glädje du gav oss med din kommentar! Det är tack vare du och alla våra andra fina läsare som vi vill fortsätta blogga och inspirera, utan våra läsare skulle vi inte vara någonting! Kram på dig!
Amy's piece of cake
Hmpf…. kaninmat går ypperligt att äta varje dag! 😉 Men bra att ni kör åtminstone en dag i veckan 🙂
livsnjutarna
Hihi, kaninmat kallar vi själva det faktiskt inte utan det är nog mer den benämningen flera ur fruns släkt kallas vegetarisk mat. 🙂