Frikadeller, kokta köttbullar, får oss omedelbart att tänka på Toni och hans restaurang i filmen om Lady & Lufsen. Men nu var vi inte på någon italiensk restaurang och åt dessa utan vi tillagade dem i vårt eget kök. Frikadellerna med parmesanost i sig fick koka i en mustig tomatsås tills de var klara. Lyxköttbullar perfekta för fredagsmysmiddagen! Och ett glas rött till gör inte smaken sämre.
Receptet är för 4 portioner.
Tomatsåsen:
2-3 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 msk olivolja
2 burkar (á 400 g) hela tomater
2-3 lagerblad
1 köttbuljongtärning
ev. 1/2 dl torrt vitt vin
ev. tomatpuré
Stek vitlöksklyftorna i oljan på mycket svag värme. Vitlöken ska inte brynas! Tillsätt alla de övriga såsingredienserna. Koka upp och låt sedan småputtra medan du gör frikadellerna.
Frikadellerna:
500 g köttfärs
1/2 tsk salt
1 msk torrt vitt vin
peppar
1 ägg
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl riven parmesanost
rivet skal av 1/2 citron (vet du med dig att du inte vill ha så tydlig citronsmak så tar du i lite mindre)
Blanda alla ingredienser till en jämn köttbullssmet. Forma stora frikadeller och sjud dem i tomatsåsen i 12 minuter. Vänd dem försiktigt efter halva tiden. Smaka av tomatsåsen med salt och peppar. Servera med valfri pastasort, gärna tagliatelle och riven parmesanost.
Buon appetito!
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~