Idag har vi för första gången i våra liv plockat kantarell! Lite luriga att hitta, men skam den som ger sig! Tillsammans med två fina vänner gick vi flera timmar i skogen och hade det mysigt och…
slutresultatet blev ca 700 g rensad kantarell. Kunde inte motstå frestelsen att ikväll göra en kantarelltoast som belöning. 🙂 Plötsligt doftade det skog och höst i vårt kök.
Toasten är mycket enkel att göra och smakar alldeles underbart. Den går att variera i oändlighet men vårt motto är enkelhet framför allt, vi gjorde alltså så här:
Stek de rensade kantarellerna i äkta smör, inget annat godtas! Tänk på att kantarellerna ”krymper” vid upphettning så var inte sparsam. Smöret är en riktig smakförstärkare som lyfter fram smakerna i råvaran. Krydda endast med flingsalt och lite svartpeppar.
Stek brödskivor i en god olivolja så att de blir krispiga och gyllenbruna.
Riv västerbottensost över brödskivorna och toppa rikligt med kantareller. Färdig att njuta med ett glas gott rödvin!
De resterande kantarellerna delades i mindre bitar och lades i en kastrull tillsammans med lite vatten och fick koka tills vätskan försvunnit från kantarellerna, ca 15 minuter. Låt dem svalna helt och frys in i lagom stora portioner. Håller på detta sätt minst ett år i frysen och kan användas till det du själv vill!
”Stackars pappa Kantarell puttrar i en gryta…”
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~