krabbkakor deviled crab cakes krabba burkkrabba lök paprika senapspulver tabasco förrätt tjejkväll
krabbkakor deviled crab cakes krabba burkkrabba lök paprika senapspulver tabasco förrätt tjejkväll

Heta krabbkakor – deviled crab cakes som amerikansk förrätt.

Torsdag 23 februari 2017

 

Förra helgen hade tjejerna en hel kväll för sig själva. En kväll där både mat, den mesta drycken och kläderna skulle gå under temat: Amerika. Iförd en röd blus, blåa jeans och röd- och vitprickiga strumpor begav sig frugan med förrätten i väskan till värdinnans palats.

Det blev heta krabbkakor till förrätt, eller om vi nu ska hålla oss till det amerikanska temat – deviled crab cakes. En frasig liten godsak med tydlig och fin smak av krabba. Hettan kommer från senapspulver och tabasco men inte så att den tar över, kanske till och med så att man kunde tänka sig att öka på mängderna.

 

krabbkakor krabba lök  paprika honungsmajonnäs förrätt senapspulver tabasco

Dessa krabbkakor (med recept från ica.se) serverades enkelt på en salladsbädd med hemmagjord honungsmajonnäs till. En helt vanlig majonnäs (Zetas recept) smaksatt efter behag med flytande honung som går fint ihop med hettan.

I vinglasen blev det allt annat än amerikanskt men på inrådan av vårt lokala bolag blev det en tysk riesling ”Königsmosel” (nr. 7469) som passade väldigt bra till det heta.

Serveras dessa krabbkakor som förrätt kommer de att räcka till fler portioner än fyra. Vi fick ut ca. 17 krabbkakor och tyckte det var lämpligt att servera tre som förrättsportion. Vi kan också tipsa om att de går bra att förbereda. Vi stekte dem tidigare under dagen, lät dem kallna och värmde upp dem i ugn ca. 10-15 minuter på 200°C och då behöll de sin krispiga yta.

 

4 portioner.

 

500 g krabbkött, färsk eller från burk
1 msk (15 g) smör + smör till stekning
2 msk vetemjöl /idealmjöl
1 1/4 dl vispgrädde
1 1/4 dl färska brödsmulor av vitt bröd
1/2 dl finhackad röd paprika
2 msk finhackad gul lök
2 msk senapspulver
1 msk worchestersås
1 krm tabasco
salt, svartpeppar
ströbröd

Rensa krabban på allt kött om du använder färsk. Burkkrabba får rinna av i sil, pressa försiktigt ut överflödig vätska.

Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Tillsätt grädden under omrörning och låt puttra ett par minuter på låg värme tills konsistensen blir tjock och slät. Rör hela tiden så det inte bränns i bottnen.

Tillsätt krabbköttet, brödsmulorna, paprikan, löken och resten av ingredienserna förutom ströbrödet. Blanda försiktigt och smaka av med salt och peppar.

Häll upp rikligt med ströbröd på ett fat. Skeda på en stor klick av krabblandningen och vänd så att ströbrödet fastnar runtom. Forma till små kakor och stek dem gyllenbruna i smör på medelvärme, ca. 2 minuter per sida.

 

Honungsmajonnäs:

1 äggula
1/2 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl solrosolja
salt, svartpeppar
flytande honung

 

 

Vispa ihop äggula, vinäger och senap. Tillsätt oljan försiktigt under vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaka av med salt, peppar och honung. Majonnäsen ska få en tydlig sötma.

 

krabbkakor deviled crab cakes krabba burkkrabba lök paprika senapspulver tabasco förrätt tjejkväll

 

Dagens paj från bageriet skulle också ha passat in på det amerikanska temat om man ser till färgerna. Mördegspaj fylld med egenkokt vaniljkräm och dekorerad med färska bär à la frugan. Söta pajer/tarte var nämligen dagens tema i bageriet.

mördeg paj vaniljkräm färska bär hallon jordgubbe blåbär citronmeliss bageri

 

 

Smaklig krabba!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

  1. Buaskolan

    Hej!
    Letar recept till amerikansk förrätt och hittade devil crab cakes, som låter väldigt gott. En fundering, använde ni färsk krabba eller krabba på burk?
    /Tea

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.