gratäng tonfisk gnocchi oliver sardeller kapris
gratäng tonfisk gnocchi oliver sardeller kapris

Gratinerad tonfiskgnocchi.

Måndag 20 februari 2017

 

Ny vecka med nya möjligheter och ett helt nytt recept. Det kan väl inte bli bättre än så här?!?

Det här är en riktigt god och mustig gratäng med skön chilihetta. Den för med sig toner från Medelhavet i form av sardeller, oliver, tomater och kapris tillsammans med huvudingredienserna gnocchi och burktonfisk. Gnocchi är färska pastaklimpar gjorda på potatis. De ska inte kokas eller på något annat sätt tillredas utan bara varvas i ugnsformen med sås, ost och ännu mera ost. En enkel vardagsrätt med mycket smak som ändå känns lyxig.

 

gnocchigratäng tonfisk oliver kapris sardeller

Den här gratängen har blivit något av en favorit hos oss och därför vill vi dela med oss av receptet som fanns med i tidningen ”Mitt Kök” (11/2016).

 

4-6 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

600 g färsk gnocchi
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili / 3 tsk hackad fryst chili
olivolja
6 hackade sardellfiléer
2 burkar (à 400 g) krossade tomater
2 tsk oregano
1 1/2 dl svarta oliver, urkärnade och hackade
2 msk kapris
1 burk (185 g) tonfisk i olja
salt, svartpeppar
2 förpackning (à 125 g) mozzarella
150 g parmesanost, finriven

 

Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Fräs löken genomskinlig i olivolja. Blanda i vitlök och chili och låt fräsa med en stund.

Tillsätt sardeller, krossade tomater och oregano. Låt såsen puttra på svag värme under lock i 20 minuter. Tillsätt oliver och kapris. Låt tonfisken rinna av och vänd ner den. Smaka av med salt och peppar.

Dela mozzarellan i mindre bitar. Varva gnocchi, sås, mozzarella och det mesta av parmesanosten i en smord ugnsform. Strö den sista parmesanosten på toppen.

Gratinera i ugnens mitt ca. 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

 

gratäng gnocchi tonfisk oliver sardeller kapris

 

gratäng tonfisk gnocchi oliver sardeller kapris

 

Man skulle inte kunna tro att det är februari och vintermånad såsom regnet har vräkt ner hos oss idag och termometern har visat +7. Tråkigt och trist men perfekt väder att hålla sig inomhus med näsan i skolböckerna och en mugg varmt te i den andra handen. Japp, det läses hygien, näringslära och livsmedelskunskap så det bara ryker om det. Om några veckor ska det skrivas prov i dessa kurser, hur var det nu man gjorde det?

 

Smaklig gratäng!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.