sötpotatispaj vegetarisk sötpotatis ruccola fetaost tomat glutenfri mandelmjöl sesamfrön
sötpotatispaj vegetarisk sötpotatis ruccola fetaost tomat glutenfri mandelmjöl sesamfrön

Vegetarisk sötpotatispaj med fetaost och ruccola i glutenfritt pajskal.

Söndag 19 februari 2017

 

Tidigare i veckan njöt vi av denna vegetariska sötpotatispaj och eftersom den fick så mycket uppmärksamhet på sociala medier är det nog läge att vi lägger upp receptet här och nu.

Vi vill inte på långa vägar ta åt oss äran att ha kommit på receptet själva utan pajfyllningen har vi hämtat hos Sandra och pajskalet är signerat paret Mårtensson. Goda recept är till för att spridas vidare så att fler får möjlighet att testa, det är vår filosofi. Kanske kan detta ses som pajkastning men i så fall av det positivare slaget.

 

sötpotatispaj ruccola vegetarisk sötpotatis fetaost tomat glutenfri

Denna paj är mycket mättande och härligt färgglad. Förutom sötpotatis innehåller den också vitlöksfräst ruccola samt fetaost som bidrar med en härlig sälta. Allt omslutet av ett pajskal av mandelmjöl där sesamfrön i två kulörer förhöjer utseendet.

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 200°C

 

Glutenfritt pajskal:

4 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
1/2 krm salt
60 g kallt smör, tärnat
1 ägg

 

Fyllning:

800 g sötpotatis
2 gula lökar
2 lagerblad
1/2 dl vispgrädde
2 ägg
salt, svartpeppar
3 vitlöksklyftor
200 g ruccola
olivolja till stekning
200 g fetaost
2 tomater

 

Pajskal:
Rör samman mjöl, sesamfrön, fiberhusk och salt i en bunke. Nyp ihop med smöret till en smulig massa, tillsätt sedan ägget och blanda samman till en smidig deg.

Tryck ut degen i en smord springform, ca. 24 cm i diameter, gärna med bakplåtspapper fastklämt i botten. Ställ formen kallt minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ugnens mitt ca. 5 minuter. Ta ut från ugnen och tillsätt fyllningen.

Fyllning:
Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Koka lök och sötpotatis tillsammans med lagerbladen i lättsaltat vatten tills allt är mjukt. Häll av vattnet, plocka bort lagerbladen och använd en potatisstöt för att mosa allt. Tillsätt grädde och ägg och rör till en smidig smet, smaka av med salt och peppar.

Skala och finhacka vitlöksklyftorna och fräs snabbt i olivolja i en traktörpanna. Tillsätt ruccolan och låt fräsa tills den sjunker ihop, krydda med lite salt och svartpeppar.

Fördela sötpotatissmeten i pajskalet, fördela ruccolan över och hälften av fetaosten som smulats. Skär tomaterna i skivor och lägg dem på fyllningen.

Grädda pajen i ugnens mitt i ca. 30 minuter eller tills den fått fin färg, strö över resten av den smulade fetaosten när den tagits ur ugn. Servera pajen med en sallad.

 

sötpotatispaj vegetarisk sötpotatis ruccola fetaost tomat glutenfri mandelmjöl sesamfrön

 

Gårdagen bjöd på en trevlig tjejkväll med amerikanskt tema både vad gällde mat, kläder, dukning och den mesta drycken. Ett trevligt avbrott i studielivet. Neta stod för förrätten som vi hoppas få bjuda även er på framöver. Höjdpunkten enligt frun (och troligtvis hennes vänner också) var att få släppa loss sångrösten och shaka loss till tv-spelet Singstar. Hes som en kråka är hon idag efter att ha gått all-in på bland annat ”Eloise”. Alldeles tillräckligt med melodifestival och nostalgi var detta.

 

Smaklig pajstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.