chokadmuffins minimuffins mini cupcakes apelsincurd apelsincurdgrädde kalasfika marsipanblomma
chokadmuffins minimuffins mini cupcakes apelsincurd apelsincurdgrädde kalasfika marsipanblomma

Chokladcupcakes i miniformat toppad med apelsincurd-grädde.

Måndag 6 februari 2017

 

Vad kan vara mer lätt att baka och så enkelt att variera som muffins? Här bjuder vi på minimuffinsar från frugans kalasfika. Chokladmuffins med lite mörk Geisha i och som toppats med vispad grädde blandad med en härligt frisk och vintrig hemmakokt apelsincurd med en liten marsipanblomma som dekoration.

 

chokladmuffins minimuffins mini cupcakes apelsincurd apelsincurdgrädde marsipanblomma

I vårt kök har vi tidigare bjudit er på några variationer av dessa muffins där de dels fått sig en topping med grädde och banoffee curd och där de fått ståta på ett dopfika och var toppade med jordgubbscurdgrädde.

Och som med allt i miniformat, är de små får man ta två!

Ursprungsreceptet på muffinsarna kommer från Norrmejerier.

 

Ca. 24 minimuffins eller 12 stora.

Ugnstemperatur: 225°C som sedan sänks till 170°C

 

100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
2 ägg, rumsvarma
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao, siktad
1 dl mjölk
100 g grovhackad mörk Geisha choklad (Fazer)

 

 

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt dem i sockerblandningen. Rör sist ned mjölken och den grovhackade chokladen.

Fördela smeten i muffinsformar placerade i en muffinsplåt för att hålla formen. Tänk på att bara fylla formarna till 2/3, annars riskerar smeten att rinna över. Grädda i mitten av ugnen.

För stora muffins; sänk temperaturen till 170° efter 5 minuter för att få den bästa toppen på dina muffins. Total gräddningstid 15-20 minuter. Gör ett stickprov för att se om de är kladdfria inuti.

För minimuffins; sänk temperaturen till 170° efter 3 minuter. Total gräddningstid 10-12 minuter.

Lyft över muffinsen på ett galler och låt dem kallna. Muffinsen går bra att frysa in.

 

Apelsincurd:

En frisk och fräsch apelsincurd som är härligt gul till färgen. Den är lika god att använda i bakverk som den är att bre på en rostad macka till frukost eller att smaksätta turkisk yoghurt med och vips har du en mycket god apelsinyoghurt.

Receptet kommer från bloggen En konditors bekännelser.

 

1 burk.

2 stora apelsiner, ekologiska
2 1/2 dl socker
1 citron, ekologisk
3 ägg, rumsvarma
75 g smör, rumsvarmt
1/2 krm vaniljpulver

 

Tvätta apelsinerna och citronen noga, riv sedan skalet fint. Pressa ur saften från apelsinerna och pressa bara lite citronsaft ner i apelsinsaften.

Blanda rivet skal, saften, sockret och smöret i en rostfri bunke. Ställ denna över ett hett vattenbad på spisen.

Vispa upp äggen och häll försiktigt lite åt gången ner i bunken samtidigt som du rör om tills allt är blandat och har smält samman.

Låt smeten sjuda under konstant omrörning tills den tjocknar, kan ta allt från 20 till 45 minuter så lättast är att kontrollera med en termometer. Curden är klar när den uppnått 85°C eller fastnar på baksidan av en träslev och inte rinner ihop igen om man drar med ett finger i mitten.

Ta bort curden från värmen och rör ner vaniljpulvret. Häll upp curden på väl rengjord burk och låt svalna. Sätt på locket och förvara i kylskåp.

Till ca. 24 minimuffins /12 normalstora muffins behöver du 3 dl vispgrädde och 170 g apelsincurd. Vispa grädden. Lägg apelsincurd i en skål och rör den smidigare med en klick av den vispade grädden. Sedan rör du ner blandningen i resten av vispgrädden. Känns den lite lös så vispar du lite till.

Spritsa apelsincurdgrädden på muffinsen och dekorera med en liten marsipanblomma i matchande färg.

 

chokadmuffins minimuffins mini cupcakes apelsincurd apelsincurdgrädde kalasfika marsipanblomma

 

En liten skolrapport är väl på sin plats. En månad in på utbildningen till bagare/konditor och vi är redan helt förundrade över hur fantastiskt vackra och söta bröd man kan baka i kursen bageri 1. Goda bakverk och recept samsas med läskig fakta om matförgiftningar (det är så man blir mörkrädd!), näringslära och livsmedelskunskap i vårt kök för tillfället. Det är mycket teori att läsa in nu som det sedan ska skrivas prov på. Och Neta letar praktikplats för sin första period ute på vift vecka 21-24.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.