tårta marsipan prickigt prickar rosor champagnemousse jordgubbsmousse pärlband
tårta marsipan prickigt prickar rosor champagnemousse jordgubbsmousse pärlband

En prickig marsipantårta för att fira.

Torsdag 2 februari 2017

 

Ni som följer oss på de sociala medierna ser att det råder febril aktivitet där, mer än vad det gör som bäst här på bloggen. Men i helgen som var firade vi tillsammans med våra fina vänner frugans födelsedag (några veckor efter bemärkelsedagen) och hennes utbildning. Med en lyxig och prickig tårta så klart! De flesta vet nog vid det här laget att Neta tycker väldigt mycket om allt som är röd- och vitprickigt.

 

födelsedagstårta marsipantårta tårta marsipan prickar prickigt fikabord rosor rött vitt

Frun ville se om konditortakterna fortfarande satt i, det var nämligen mer än tre år sedan hon gjorde sin senaste tårta och ganska precis fem år sedan hon gjorde sin allra första tårta som ni hittar här. Hon blev väldigt nöjd med slutresultatet både vad gäller utseende som smak, liksom våra fikaglada vänner, vad ni tycker om denna tårta lämnar vi upp till er att bestämma.

Tårtan bestod av två ljusa tårtbottnar med en chokladbotten mellan, fuktade med mousserande vin smaksatt med vaniljsocker. Den är fylld med veggievänlig jordgubbsmousse och champagnemousse (mousserande vin). Tårtan är spacklad med smörkräm (recept hittas här) smaksatt med mousserande vin och slutligen täckt med härligt röd marsipan. Alla dekorationer är gjorda av marsipan och således är allt ätbart på denna tårta.

 

tårta marsipan prickigt prickar rosor champagnemousse jordgubbsmousse pärlband

Receptet på champagnemousse hittade vi hos en deltagare i ”Hela Sverige bakar” 2015, Anna med sin blogg ”Pioner och bröd”. Eftersom moussen lyckades så bra och blev så himla god ihop med jordgubbsmoussen vill vi gärna skicka med er receptet här.

Denna mängd räckte till ett lager i en tårta på 24 cm i diameter.

1/2 msk gelatinpulver
1/2 dl mousserande vin (vi använde Prosecco)
3 äggulor
1 ägg
75 g socker
1 dl mousserande vin
2 äggvitor
1 1/4 dl vispgrädde

 

Blanda gelatinpulvret med den mindre mängden mousserande vin.

Vispa äggulor och det hela ägget lätt och luftigt över vattenbad. Blanda sedan ner socker och mousserande vin. Fortsätt vispa lätt tills blandningen tjocknar (varierar allt från 7-17 minuter är vår erfarenhet) och eventuellt skum har försvunnit.

Smält gelatinblandningen i mikrovågsugn ca. 10 sekunder. Häll ner gelatinet i ägg- och sockerblandningen och fortsätt röra tills allt blandats. Ta bort från värmen och fortsätt röra 1-2 minuter och låt sedan blandningen kallna helt.

Vispa under tiden äggvitorna styva i en rostfri bunke (du ska kunna vända bunken upp-och-ner) och vispa grädden i en annan bunke.

När champagneblandningen kallnat helt, vänd ner äggvitor och vispad grädde om vartannat. Låt moussen stå en stund i kylen och stadga sig innan du fyller tårtan med den. Låt sedan tårtan sätta sig över natten i kylen.

 

tårta marsipan rosor pärlband

De vita marsipanrosorna har fått lite röd pulverfärg på sig för att leva upp lite mer samt lite ”pearl dust” för en skimrande effekt. Pärlbandet målades lätt guldigt med lite pulverfärg och någon droppe ren sprit. Färgsammansättningen på tårtan är också tänkt att överensstämma med moussefyllningarna.

 

Av prickar blir Neta glad!

Av prickar blir Neta glad!

 

 

Smaklig tårtstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Faster

  Grattis på födelsedagen – om än mycket försenat. Det är så roligt att se dig baka en tårta igen och en så fin dessutom. Nåja, alla dina tårtor har varit fantastiska. Jag hoppas att du känner att du är på rätt plats och på väg mot en egen tesalong. Ha det så bra med gubben.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack så mycket! Det var roligt med tårta igen, får hitta fler tillfällen här framöver.
   Så här lätt att komma upp ur sängen som det har varit den senaste månaden så kan det inte annat än betyda att jag gör det jag verkligen vill göra nu. 🙂 Det känns som att tiden går alltför fort men jag njuter av varje dag och inser att jag verkligen lever min dröm nu. Jag är lycklig! 🙂 Kramizar!

   Svara

 2. Annepauline

  Grattis! Mycket försenat. – Vilken underbar tårta! Den skulle jag inte ens förmå mig att skära i så fin som den är. Tårttalangen sitter bevisligen kvar.

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.